Polica osiguranja za voziloAko imate vozilo i vlasnik ste istoga, morate voditi računa o datumu isteka police osiguranja za svoj automobil. U suprotnom, ako vam se desi nesreća možete imati nesagledivih financijskih troškova.
U slučaju da imate prometnu nesreću i ako ste oštećena strana, a vlasnik automobila koji je uzročnik nesreće nema valjanu policu osiguranja, vi ipak imate pravo tražiti i dobiti naknadu štete. Kako?
Zakonodavac je posredno zaštitio sudionike u prometu, pa prema članku 29. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu (NN br. 151/05) oštećena osoba kojoj je šteta nanesena uporabom motornog vozila čiji se vlasnik nije osigurao od automobilske odgovornosti, svoj odštetni zahtjev podnosi Hrvatskom uredu za osiguranje. U tijeku 2008. godine je tako Hrvatskom uredu za osiguranje 2.248 oštećenih osoba podnijelo zahtjev za naknadu štete koju su im skrivili nesavjesni vozači neosiguranih motornih vozila, te je oštećenim osobama isplaćeno više od 37 milijuna kuna.
U slučaju da razmišljate da li osigurati vozilo ili ne, najbolje je da pročitate u nastavku koji se problemi javljaju u slučaju da ste skrivili nesreću, te da vaše vozilo nema policu osiguranja, a da oštećena strana prijavi odštetni zahtjev Hrvatskom uredu za osiguranje.
Osim što će Hrvatski ured za osiguranje od vas kao uzročniku nesreće potraživati i naplatiti iznos koji su isplatili oštećenoj osobi, ima pravo temeljem članka 29. Zakona o obveznim osiguranjima u prometu na naknadu iznosa za kamate i dodatne nastale troškove postupka. Što je proces naplate duži, to su troškovi veći, a nema načina da izbjegnete plaćanje štete.
Vozač koji je počinio materijalnu štetu vozeći se neosiguranim automobilom dužan je vratiti cjelokupni potraživani iznos, a za ispunjenje svoje zakonske obveze jamči svojom cjelokupnom imovinom. Često tako nepromišljenu odluku plaća, ako nema druge, višegodišnjom ušteđevinom, prodajom auta ili čak stana ili kuće, a u najboljoj varijanti ako se uspije i nagoditi, s višegodišnjim odbicima s plaće cjelokupnog iznosa koji duguju Hrvatskom uredu za osiguranje.
Sve dodatne informacije oko naplate potraživanja kod nesreće sa neosiguranim vozilom možete dobiti u Hrvatskom uredu za osiguranje, koje se nalazi u Zagrebu u Martićevoj ulici 73 ili ako zovete broj telefona je 01 4696 600 ili na www.huo.hr.

1 KOMENTAR

  1. Upit od Gordana:
    Poštovani imao sam mali udes sa autom.Tip me udario dok sam čekao u
    koloni.Imam li pravo naplatiti osiguranje? U trenutku nesreće nisam
    imao važeću vozačku dozvolu.istekla prije 3 godine..Krivica nije
    moja.unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here