Razlozi zbog kojih se ugovara polica životnog osiguranja

Životno osiguranjeVećina Hrvata ugovara policu životnog osiguranja kako bi omogućili obitelji novac nakon smrti, koji nadomješta dosadašnja primanja kojima se podmiruju svakodnevni troškovi života, hipoteka ili se štedi za školarinu djece. Istina je, da nikakav novac ne može zamijeniti gubitak voljene osobe, ali može olakšati suočenje sa svakodnevnim financijskim problemima koji su nastali zbog nedostatka priljeva.
Mnogi također razmišljaju kako nešto uštedjeti za budućnost, te doživjeti što udobniju mirovinu.

Vrste životnih osiguranja

Sve vrste osiguranja zasnivaju se na osnovnom principu: premija osiguranja plaća se osiguravajućoj kući i u slučaju smrti  za vrijeme trajanja osiguranja,  dogovorenom korisniku police isplatiti će se iznos koji je na polici osiguranja. U slučaju da je polica vinkulirana u korist banke, jer je dana kao instrument osiguranja vraćanja kredita, tada prilikom isplate prvo banka namiruje svoje potraživanje, a ostatak dobiva korisnik police.

Postoje 3 osnovne vrste životnog osiguranja i to su:

1. Mješovito životno osiguranje – to je osiguranje i štednja istovremeno,  što znači da se korisniku police na kraju trajanja osiguranja isplati dogovorena osigurana svota sa pripisanim dobicima, a može se isplatiti u jednokratnom iznosu ili u obliku mjesečne rente.
2. Osiguranje u slučaju smrti – sa ovom policom ste osigurani samo za slučaj smrti i to samo za određeno razdoblje,  što znači da ukoliko umrete za vrijeme trajanja osiguranja dogovoreni korisnik prima cijelu isplatu koja je napisana na polici osiguranja,  a ako doživite, tj. ne umrete, vaš korisnik ne prima nikakav iznos. Ova polica je jeftinija , ali ne uključuje komponente štednje.
3. Životno osiguranje sa investicijskim rizikom – ovo je relativno novi proizvod na tržištu osiguranja, a predstavlja životno osiguranje vezano na investicijske fondove – tzv. investicijsko životno osiguranje, u kojem osim osiguranja za slučaj smrti štedite i u odabranim uzajamnim fondovima. To znači da sa dijelom premije osiguranja koji je namijenjen štednji uđete na tržište kapitala i time preuzimate investicijski rizik za sebe – ova vrsta preporuča se za one koji poznaju djelovanje tržišta kapitala te su spremni preuzeti rizik,  a samim time i mogućnost smanjenja financijske imovine koju su  uložili u tu vrstu štednje.

Na što treba obratiti pažnju prije odluke

1. Nađite agenta – uvjerite se da vaš agent posjeduje iskustvo i potrebno znanje da sagleda  vašu cjelokupnu situaciju. Tražite preporuke kod prijatelja i stručnjaka,  jer dobar agent imati će dovoljno vremena i razumjeti će vaše ciljeve, te će vam pomoći sastaviti financijski plan i zajedno s vama pronaći pravi financijski proizvod za vas.
2. Pronaći osiguravajuću kuću – puno je poduzeća koja se bave sklapanjem životnih osiguranja, no „pravo“ poduzeće je za vas ono koje će vam omogućiti primjerene preporuke, proizvode, cijene i nuditi odlične usluge za potrošaće, tj. ono koje pokriva svoje obveze prema vama i vašim ugovorenim korisnicima polica.
3. Proučite koje usluge pokriva polica – vrlo je bitno da ponude polica različitih osiguravajućih kuća proučite detaljno, jer se često za isti iznos godišnje premije ne ostvaruje ista vrsta ili isti obujam usluga. Ponekad u ponudama ima vrsta usluga  koje vama i nisu potrebne, a opet nemate onih koje bi vašim prilikama odgovarale. Zato se konzultirajte s  agentom i zatražite policu koja odgovara vašim potrebama i željama.
4. Uvjerite se da vam je agent dao više varijanti na izbor prije nego što se odlučite.
5. Odlučite o visini godišnje premije i na koji rok – prije nego odlučite o visini premije osiguranja,  razmislite koliko možete godišnje izdvajati za osiguranje i na koji rok planirate sklopiti policu. Nije preporučljivo da policu životnog osiguranja sa komponentom štednje raskinete prije roka. Naime, svaka polica ima svoju otkupnu vrijednost i kapitaliziranu vrijednost. Otkupna vrijednost znači iznos koji dobivate ako prekinete policu prije isteka i tražite isplatu u novcu, a kapitalizirana vrijednost  znači da će policu zamrznuti, nećete više imati obvezu plaćanja police, a novac ćete dobiti tek po isteku ugovorenog roka dospjeća police. Ovisno od osiguravajuće kuće različiti su i uvjeti, pa se može  desiti da za vrijeme od kad kapitalizirate policu do isteka ugovora ne dobijete nikakvu dobit.
6. Imate jednu policu i želite je zamijeniti drugom – preporuka je da sklopite radije  još jednu policu, jer ukoliko postojeću želite zamijeniti sa većom policom, doći će do nastanka troškova i time ćete u konačnici bezpotrebno potrošiti novac.
7. Ako imate kakve dvojbe ili pritužbe kontaktirajte svog agenta koji će vam biti na usluzi i moći će vam riješiti većinu problema. Ukoliko i dalje niste zadovoljni, većina agencija ima odjel koji se bavi pritužbama ili pak kontaktirajte odjel za pritužbe vaše osiguravajuće kuće.

Za kraj…

Ne smije se zaboraviti da ugovaranje police životnog osiguranja ustvari predstavlja sigurnu “dobit” za vas kao ugovaratelja osiguranja. S jedne strane u slučaju smrti osiguravate vašim najmilijima lakši „prolaz“ kroz ovaj težak život, a s druge strane u slučaju doživljenja omogućava vam da si ostvarite neke želje i dočekate dostojanstvenije „starost“. Da li ćete ugovoriti policu, te koju vrstu i na koji rok – odluka je na kraju ipak vaša.

1 KOMENTAR

 1. Nažalost, ovakva optimistična vijest sa vjerom u hrvatsko tržište ipak ne promovira svijest o tome kako različite vrste
  osiguranja mogu kroz planiranje privatne mirovine
  pokazati da je životno osiguranje temelj
  koncepta privatne mirovine, a promoviraju i
  rentno osiguranje uz temeljno mješovito
  životno osiguranje. Naravno, tu su i razni drugi financijski proizvodi:
  od mirovinskih preko investicijskih fondova do dionica i
  obveznica.
  Privatna mirovina nije luksuz u današnje vrijeme:
  vlastita privatna mirovina je normalna potreba odgovornog pojedinca.
  Isto vrijedi i za premale penzije ili
  pokojnine kod naših susjeda.
  Pitanje mirovina, privatna renta i česta pitanja u vezi
  planiranja privatnih mirovina
  poput onoga kakva će biti moja starosna mirovina
  i treba li mi dodatna privatna mirovina, te kako si
  mogu osigurati dovoljne prihode u mirovini? Državna
  mirovina će ostati premala bez obzira na mirovine u EU.
  Nažalost, mirovine u Hrvatskoj nisu dovoljne i
  većini ljudi će trebati dodatni prihod koji osigurava
  privatna mirovina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here