Poslovni bontonAko ste jedna/jedan od onih sretnika koji imaju posao, vjerojatno ste barem jednom u svojoj poslovnoj karijeri glasno razgovarali na mobitel ili vikali preko cijele prostorije. Meni je glasni razgovor nažalost svakodnevna pojava, no kada sam uzela bonton u ruke i to poslovni, tek sam tada shvatila kako to nije u redu.
Tako, čitajući bonton, naišla sam da je vođenje neprimjerenih razgovora također nekulturno – kao, nitko na poslu naime ne mora znati kako ste se sinoć napili i što ste pritom napravili. Pomislim, pa mi u uredu svakodnevno kršimo barem jednu točku poslovnog bontona. Kako dalje ne bi radili iste greške išla sam u podrobnije proučavanje poslovnog bontona i u ovom članku ću izdvojiti samo nekoliko situacija u kojima se svakodnevno možemo naći, a koje ako već ne možemo izbjeći, barem možemo svesti na najmanju moguću mjeru.
1. Među najvažnijim pravilima je ono da se ne smiju prekidati tuđi razgovori ili nečiji govori, a posebno ne ako se radi o nadređenima. Najbolje je strpjeti se i pričekati dok ne završe razgovor ili se ispričati zbog prekidanja, a pitanja i komentare ostavite za kraj govora.
2. Najiritantnije i najnepristojnije je kada ljudima počne zvoniti mobitel na važnom poslovnom sastanku. Kako ljudima ništa ne bi odvuklo pozornost, pravila ponašanja nalažu da se mobiteli isključe ili stišaju.
3. Kada ste na važnom poslovnom sastanku ili radite na nekom zajedničkom projektu, provjeravanje mobitela je iznimno nepristojno. Čak i ako se poruke tiho tipkaju, jednako je iritantno te može ometati sastanak ili rad na projektu. Iz obzira prema kolegama svakako isključite mobitel.
4.Vikanje na poslu ozbiljno može narušiti odnose. Zaposlenici ne bi smjeli vikati jedni na druge, ali ni šefovi ne bi smjeli vikati na zaposlenike jer je to neprimjereno, a često i iskorištavanje položaja nadređenog. Vikanjem se može narušiti i moral na poslu, što može
ozbiljno utjecati na radnu učinkovitost pa bi se problemi zato trebali na poslu rješavati mirnim razgovorima.
5. Ono što je na visokoj pozicija iritantnosti je nepozdravljanje kada se dođe na posao. Naime, zaposlenici smatraju uvredljivim kada ih kolege ili nadređeni ne pozdravljaju prilikom dolaska na posao.
6. Većina zaposlenika diljem svijeta smatra psovanje lošom navikom i iznimno nepristojnim, pa bi ga trebalo izbjegavati na radnome mjestu. No, neka su istraživanja pokazala kako psovke ublažavaju stres, te jačaju timski duh i solidarnost među zaposlenicima.
7. Lijepo ponašanje na radnome mjestu – u današnje je vrijeme vrlo podcijenjeno. Kada je riječ o šalama, zaposlenici ali i nadređeni bi trebali biti oprezni. Vicevi pridonose opuštenoj atmosferi, no ako su bezobrazni ili diskriminacijski, mogu narušiti radnu atmosferu.

8. I za kraj, ono neizbježno – tračanje svakako je nepoželjno. Svatko od nas se barem jednom našao u situaciji kada je naišao na šaputanja kolega. Sjetite se da vam nije bilo ugodno jer se šaputalo u vašoj blizini. Kako biste izbjegli tu vrstu neugodnosti svakako naučite ne ogovarati kolege, jer vrlo brzo bi se to vama moglo desiti.

3 KOMENTARI

  1. Svi to manje više znamo al pitanje je tko do toga drži? Započeli ste jednu krasnu temu pa nek to bude poticaj da mjesto gdje provodimo veći dio svog života bude na nivou civiliziranog čovjeka. Nadovezao bis se da smo općenito okruženi nekulturom na svim nivoima. Preskakanje reda u apoteci, na ulasku u tranvaj, ponašanja mimo svih normi pa ovaj Vaš članak neka bude doprinos kulturi i bontonu na svim razinama našeg društva!
    Bravo!

  2. Pročitao sam dosta Vaših članaka i svaki mi je pobudio zanimanje i nagnao me na razmišljanje. No na jednom vam se izgubio svaki trag. Gdje ste?

    • Ma eto…evo mene…bila malo odsutna, no tekstova ima dovoljno…uskoro očekujte nove i nadam se nadasve zanimljive materijale 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here