Svjetski dan životinjaSvake godine, 4. listopada obilježava se Svjetski dan zaštite životinja. Ovaj dan obilježavaju svi ljubitelji životinja širom svijeta. Prikupljaju se sredstva za pomoć i organiziraju se projekti vezani za dobrobit životinja. Ovim se danom naglašava važnost jedinstvenog odnosa između ljudi i životinja. Ovaj se dan prvi put obilježio 1931. godine i bio je posvećen ugroženim životinjama, a danas obuhvaća sve životinje. Obilježavanjem ovoga dana želi se upozoriti na probleme životinja, na njihove potrebe, a uz to nastoji se potaknuti na razmišljanje o ljudskom odnosu prema životinjama. Prije svega, upozorava se na negativan odnos prema životinjama u vidu mučenja, iskorištavanja i odbacivanja. Životinje su često žrtve kozmetičkih i farmaceutskih industrija, neke se iskorištavaju u modnim tekstilnim industrijama ili u industrijama hrane.
Na žalost, život životinja najviše ugrožava upravo čovjek pa su i akcije usmjerene prema osvješćivanju čovjeka da životinje zauzimaju jedinstveno mjesto u prirodnom svijetu. Svatko tko je bio u doticaju sa životinjama svjestan je njihove nemoći i potrebe da im se pomogne.
Svi koji imaju kućne ljubimce shvaćaju prave vrijednosti životinja, radost i ljubav koju pružaju. Posvetite se svojim životinjama ili posjetite napuštene životinje u obližnjem azilu i pokažite im ljubav, razumijevanje i osvijestite svoju okolinu o njihovim problemima čiji je uzročnik čovjek.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here