Renesansni festivalAko još uvijek niste posjetili grad Koprivnicu, sljedeći tjedan pravo je vrijeme za to jer ćete moći saznati sve o povijesti, razvoju, tradiciji, kulturi i znamenitostima. Naime, od 1. do 4. rujna ondje se održava Renesansni festival, dok je 5. rujna sajmeni dan koji se tradicionalno održava ponedjeljkom. Ovaj festival oživljava nekadašnji način života, trgovanja, proslava i ratovanja Koprivničana.
Koprivnica se prvi put spominje u 13. stoljeću kada kralj Ludvik Anžuvinac uručuje Povelju slobodnog kraljevskog grada. Ti se povijesni događaji oživljuju ovom manifestacijom. To je turistički, povijesni i edukativni događaj koji okuplja sve više turista i stanovnika cijele Hrvatske. O prošlim vremenima svjedoče koprivnički bedemi, utvrde, građevine, jela i piće, izložbe, srednjovjekovni svirači, viteške igre… Posjetitelji će moći vidjeti srednjovjekovni i renesansni život, igre, glazbu, ples, izložbe, filmove sa srednjovjekovnom i renesansnom tematikom, nastupe srednjovjekovnih zabavljača i vitezova.Renesansni festival u Koprivnici U cjelokupni program uključeno je 500 kostimiranih sudionika iz Hrvatske i okolnih zemalja. Manifestacija počinje na bedemima prekrivenima šatorima i logorima, a traje duboko u noć kada možete doživjeti pravi noćni napad na grad osvijetljen bakljama. Posjetitelji će moći isprobati i nekadašnje specijalitete koje će pripremiti vrsni kuhari prema izvornim receptima (osobito jela od koprive), a moći će uživati u vinu, pivu Pan koje prestavlja tradiciju koprivničkog pivarstva te u medovini domaće proizvodnje. Osim navedenoga, svi mogu sudjelovati u specifičnim radionicama prigodne renesansne tematike te uživati u noćnom životu renesansne Koprivnice.
Uz Renesansni festival, u poznatoj koprivničkoj pivovari Carlsberg održavaju se dani otvorenih vrata, pa tako uz oživljavanje slika iz prošlosti, možete saznati sve o proizvodnji piva uz obaveznu degustaciju! Kako bi se ovi događaji približili i drugim stanovnicima Hrvatske, 3. rujna organiziran je besplatan renesansni Pan vlak iz Zagreb kao i besplatan Pan autobus iz Varaždina koji posjetitelje najprije dovodi na dane otvorenih vrata, a zatim na festival.
KoprivnicaRenesansa se smatra jednim od najkreativnijih razdoblja u književnosti i umjetnosti. Iz doba renesanse potječu koprivnički bedemi i protuturske utvrde, a i zgrade: Oružana i Stari magistrat te mnoge obrtničke kuće su iz razdoblja renesanse i baroka.
Ako ste se ikada poželjeli barem na jednu večer vratiti u 15. i 16. stoljeće, biti dio jedne povijesne priče, doživjeti kraljevsku gozbu, viteške igre i upoznati sve čari srednjovjekovnoga i renesansnog doba, ovaj će vas Festival ispuniti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here