VodovodVodovodna i kanalizaciona instalacija podrazumeva pravilno uspostavljanje odvoda i dovoda vode odnosno uspostavljanje sistema vodovodne i kanalizacione mreže tj. cevi.
Bez obzira da li je u pitanju rekonstruisanje stare ili postavljanje potpuno nove vodovodne i kanalizacione instalacije vrlo je bitan raspored elemenata, zatim vrsta cevi, sanitarije i raspored elektroinstalacije.
Kako se postavlja vodovodna instalacija:
Od velikog je značaja vodovodne instalacije ugraditi pravilno, pedantno, profesionalno i precizno. Značaj je pre svega u tome što se postavljanje vodovodne instalacije vrši ispod pločica i ako nešto nije pravilno postavljeno može izazvati niz komplikacija i dodatne troškove. U tom slučaju se moraju ukloniti sve pločice i posao ponovo raditi.
Kod vodovodne instalacije najvažniji je tačan plan i u tom slučaju se svaki element postavlja na svoje mesto. Postoje neki koji mogu da pokvare estetski izgled samog kupatila ili kuhinje pa se mogu smestiti iza sanitarija da nisu upadljivi. Kod mnogih proizvođača je sve češći slučaj da su ovi proizvodi sa posebnom estetskom komponentom tako da mogu izgledati kao ukras na pločicama.
Vodovodna instalacija izvodi se u kuhinjama, kupatilima ili dvorištima. Za proizvodnju cevi kroz koje protiče voda koriste se plastični materijali jer sam materijal nije podložan koroziji, dugotrajan je i zadovoljava ekološke standarde koji brinu o kvalitetu vode.
Svaka ova celina uz svoje specifičnosti i različite elemente tiču se priključivanja na vodovodne instalacije ali ih povezanost sa kanalizacionim cevima odnosno njihovom sistemu objedinjuje u vodovod i kanalizaciju objekta.
Kako rasporediti sanitarije:
Od sistema odvoda i dovoda vode zavisi i raspored sanitarija pa ukoliko unapred napravite plan i raspored možete odlučivati i o rasporedu svakog elementa koji čini kupatilo. Ne morate čak ni ugraditi sve elemente odjednom ali je veoma važno da se predvide mesta za njih kao i da se završe priključci. Kada to obezbedite kasnije je lako ubaciti ostale elemente koje ste zamislili u svom kupatilu.
Kanalizaciona mreža:
Kanalizaciona instalacija je pored vodovodne važan faktor prilikom početne faze adaptacije bilo kog objekta. Vodovod i kanalizacija su potpuno povezani sistemi i služe da dovedu i odvode vodu u objekat i van njega.
I kanalizaciona instalacija zahteva precizno planiranje pre nego što se izvedu bilo koji drugi radovi. U ovakvim stvarima najčešće dolazi do grešaka zbog toga se više puta napominje da je najvažniji precizan plan i pozicija kompletne vodovodne i kanalizacione mreže. Kada se kompletan posao završi nemoguće je bilo šta promeniti.
Postavljanje kanalizacione instalacije u kupatilima:
Od sanitarija kojima je potreban odvod vode misli se na kadu, tuš kabine, wc šolje, lavaboe, bidee i mašine za veš.Na koji način se postavlja kanalizaciona instalacija zavisi od vrsta sanitarija. Kanalizacione cevi i ventili postavljaju se tek nakon što se završe zidarski poslovi pre nego što se postavi ravnajući sloj. Postavljanje sifona, slavina i drugih sanitarnih uređaja vrši se nakon što se postave pločice.
Postavljanje kanalizacione instalacije u kuhinjama:
U kuhinji je kao i u kupatilu jako važna vodovodna instalacija pre svega zbog postavljanja kuhinjskih elemenata. Kuhinjsku instalaciju zahtevaju sudopera, mašina za sudove i frižider sa ledomatom.
Postavljanje kanalizacione instalacije u dvorišta:
U dvorištu je vrlo često potrebna kanalizaciona instalacija gotovo za sve objekte u čijem su sklopu.

3 KOMENTARI

  1. Jako korisne i prakticne informacije. Iz licnog iskustva, dobar vodoinstalater zlata vrijedi jer novi kupaonski elementi sa ugradjenim elektonskim sistemima, slavine sa senzorima i odvodni kanali iz tus kabine u ravni poda zahtijevaju extra-preciznu ugradnju. Pozdrav, Oliver.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here