dentalni implantiPraksa ugradnje zubnih implantata beleži prilično visok procenat uspešnosti. Statistika govori o čak 95% uspešnosti za zubne implante na donjoj vilici i 90% uspešnosti kod pacijenata kod kojih su zubni implanti rađeni na gornjoj vilici.
I pored toga, kao i kod svake druge hirurške operacije, prilikom ugradnje zubnih implanta mogući su određeni problemi i poteškoće.

Svakako, ukoliko se odlučite za iskusne lekare, problemi i povrede prilikom ugradnje zubnih implanta, neće postojati i vaš tretman biće uspešan i bez neprijatnosti i bilo kakvih posledica po vaše zdravlje.
Na ovom mestu ćemo navesti nekoliko mogućih problema koji se mogu pojaviti kod svega 5 do 10% pacijenata, nakon završene operacije.
Povrede i oštećenja su mogući i prilikom ugradnje zubnih implanta. Naročito su česta oštećenja tkiva u blizini tretiranog dela vilice. Povrede tkiva su privremenog karaktera i tkivo se, posle samo par dana, vraća u normalu. Ipak, ukoliko imate bilo kakvu povredu ili oštećenje tkiva nakon ugradnje zubnog implanta, biće neophodan kvalitetan tretman oštećenog dela vilice, kako bi se sprečila bilo kakva infekcija.
Gubitak zubnog implanta je problem koji se može javiti kod više od 5% pacijenata. Javlja se uvek kada zubni implant nije ugrađen na adekvatan način, što kao posledicu ima neuspešno vezivanje implanta za kost vilice. U nekim slučajevima može doći i do loma zubnog implanta. Ovakvi problemi zahtevaju brzu intervenciju i adekvatnu zamenu zubnog implanta.
Oštećenje nerva je takođe česta pojava koja prati ugradnju zubnog implanta. Do ovoga dolazi onda kada se implant postavlja veoma blizu nerva ili preko samog nerva. U ovakvim slučajevima, ugradnju implanta prati veoma jak bol, o čemu svakako treba izvestiti lekara već prilikom ugradnje zubnog implanta. Ukoliko do bola usled oštećenja nerva dođe nagon završene operacije, lekar je u obavezi da izvrši uklanjanje postavljenog implanta i ugradnju novog.
Problemi sa sinusima se uglavnom dešavaju kod pacijenata kod kojih se postavljanje implanta vrši na gornjoj vilici. Do ovoga dolazi ukoliko se implant postavlja preko ili u blizini sinusne šupljine.
Infekcije su ponekad moguće i to najčešće kod onih pacijenata koji loše i neredovno održavaju higijenu zuba. Ponekad do infekcije dolazi i usled samog hirurškog zahvata. Infekcije su najčešći problem sa kojim se susreću pacijenti. Naravno, sasvim se uspešno leče.
U Srbiji je moguće ugraditi zubne implante po najsavremenijim svetskim standardima. Uspešna i dobro opremljena stomatološka klinika, sa iskusnim lekarima i medicinskim osobljem, garancija je uspešnosti ovakvog zahvata. Jedino u proverenim stomatološkim ordinacijama, sa dobrim preporukama domaćih i stranih pacijenata, bićete zaista bezbedni i bezbrižni da će vaši zubni implanti biti kvalitetni, a svi eventualni problemi u startu otklonjeni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here