Šetnja sa psomPrilikom uvježbavanja svojih ljubimaca, često pravimo greške: hvalimo ih za krive stvari, vježbe ne pripremamo dovoljno pedantno, pa dolazi i do malih poteškoća.
Vučenje vlasnika na uzici!
Svakodnevno gledamo prizor koji u nama budi žaljenje i prema psu i prema čovjeku: pas na uzici vuče za sobom vlasnika! Pas će uvijek nastojati zadovoljiti sebe i raditi će stvari koje vode tom cilju. Ne radi on to spontano. To je naučeno, a naučili smo ih mi. Glavna osobina psa je njuškanje i mi, kao poslušni vlasnici, dozvoljavamo im da nas odvuku na mjesta obilježena mirisom drugog psa. Dovoljno je popustiti jednom i on će to činiti uvijek! To nije jednostavno ispraviti, a jedino što pomaže je vježbanje i opet vježbanje. Kako?
Opet iznova oboružajte se poslasticama i strpljenjem! Ukoliko pas krene ustranu, naglo trzajem ustranu promjenite smjer, a ako to ne pomaže, dolazi na red poslastica. Pritom budite pažljivi da slučajni prolaznici ne pomisle da možda zlostavljate svog psa.
Držite se pravila i ravnajte se prema njemu: pas na uzici ne bi smio imati kontakt s drugim psima, a još manje negdje vući. Dok je na uzici ne mora njuškati svaki mirisni trag drugih pasa i ostavljati svoje zapise (obilježavanje teritorija).
“Dođi!” – a on ništa!
Najvažnija naredba, a vaš pas ne reagira! Dobro se zamislite gdje ste pogriješili! Vjerojatno se naredbu uvježbavalo onako usput, pa je već kao štenac naučio da je svejedno hoće li doći ili ne. Nadalje, pogrešno je psa dozivati više puta, a kad konačno dođe, onda ga grditi. Pas će se potom još rjeđe odazivati, jer će shvatiti da ga grdite zato što je došao.
Kod svih naredbi treba voditi računa da su jednoznačne i iste intonacije. Ako jednom izdate naredbu “Dođi!” drugi put “Ovamo!” i slično, stvarate konfuziju i zbunjujete psa. Ako je pas stariji, a želite popraviti učinjeno, morati ćete biti malo odrješitiji (za dobro vašeg psa). Uzmite dugu uzicu tako da pas ne može ignorirati naredbu. Druga mogućnost je da psa malo izgladnite i pomoću hrane uvježbavate naredbu “Dođi!”. Obrok podijelite na više manjih obroka, pozovite ljubimca sa naredbom “Dođi!” i tek kad dođe, dajte mu hranu.
Ne čeka znak – radi po svom!
Vaš pas ne ostaje u stanju koje ste mu naredili. Npr. dođe i ode po svojoj volji. Ne ostaje u položaju kako ste mu naredili…. Uzrok toga je u činjenici da vlasnik prepušta psu odluku kako će dugo ostati u položaju. Na svaku uvježbanu naredbu: “Sjedi!”, “Lezi!”, “Čekaj!”, uvježbajte i onu drugu zvučnu za prestanak:”Trči!”, “Dosta!”,…dakle vi označite kraj vježbe. Puštate li psa sa uzice, činite to ovako:”Sjedi!”, oslobodite ga uzice, a on mora i dalje sjediti. Tek na npr. naredbu “Trči!”, pas se smije udaljiti.
Da, ima mnogo toga što radimo pogrešno, a želimo imati koliko toliko uvježbanog psa!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here