Adventski vijenacAdventski vijenac je krug ili prsten ispleten od zimzelenog granja sa četiri svijeće, a postavlja se na stol za vrijeme adventa ili došašća kao simbol iščekivanja Božića. Svake nedjelje u došašću, pali se po jedna svijeća.
Povijest adventskog vijenca
Prvi adventski vijenac na svijetu pojavio se 1838. godine u vrijeme došašća u domu za nezbrinutu djecu “Trošna kuća” u Hamburgu. Mladi pastor i odgojitelj Johann Hinrich Wichern okupio je siročad s ulice i ponudio im smještaj u staroj i trošnoj kući. Svake godine, za vrijeme došašća, svojim je štićenicima organizirao trenutke molitve, a da bi im došašće i molitva bili što ljepši, svakog je dana od prvog do 24. prosinca upalio po jednu svijeću i stavljao ih na veliki drveni vijenac. Na Božić, na vijencu je gorjelo 24 svijeća – 19 manjih crvenih za dane u tjednu i četiri velike bijele za nedjelje u došašću. Kasnije su štićenici vijenac počeli ukrašavati zimzelenim grančicama, a s vremenom se umjesto drvenog počeo plesti vijenac od zimzelenog granja. Običaj se proširio po evangeličkim obiteljima u Njemačkoj, u susjednim zemljama te u prekooceanske zemlje. Od kraja 19. st. na vijenac se stavljaju četiri svijeće za četiri nedjelje došašća.
Detalj sa adventskog vijencaSimbolika adventskog vijenca
Adventski vijenac čine dva osnovna simbola – krug i svijeće odnosno svijetlo. Krug ili prsten bez početka i kraja simbol je vječnosti i vjernosti. Adventski vijenac tumači se kao znak Božje vjernosti zadanim obećanjima. Zeleno granje simbol je života koji ne prestaje, a svijetlo svijeća označava dolazeće svijetlo Isusa. Izvorno crvene i bijele, adventske svijeće upućuju na Isusovu žrtvu i pobjedu.
Prema drugoj tradiciji, na vijenac su se stavljale ljubičaste svijeće, kao znak pokore i obraćenja kao priprema za dolazak Isusa i jedna ružičasta, kao znak radosti zbog Isusova rođenja.
Prema jednoj tradiciji, prva svijeća je nazvana prorokova, druga betlehemska, treća pastirska, a četvrta je svijeća anđela.
Postupno paljenje svijeća znak je približavanja Božića, a četiri zapaljene svijeće označavaju posljednju nedjelju došašća.
Smisao adventa i Božića je u oprostu i nesebičnom davanju, što se u današnjem konzumističkom društvu često zaboravlja.
Izvor: Wikipedija

1 KOMENTAR

  1. Vrlo kratko i jasno predoćenje. Šteta što su krasni običaji zamjenjeni konzumentizmom. Tko će kome i više pokloniti. Nestalo je simbolike. Nestalo je onog ljudskom srcu najbližeg. Darovanje sitnica ali s ljubavlju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here