Međunarodni dan solidarnosti20. prosinca u svijetu se obilježava Međunarodni dan ljudske solidarnosti, koji je ustanovila Organizacija ujedinjenih naroda kako bi istaknula važnost solidarnosti posebno u borbi protiv siromaštva, a na inicijativu bivšeg poljskog predsjednika i utemeljitelja Solidarnosti Lecha Walesa. Solidarnost je jedina logična mogućnost za uspješno suočavanje s današnjim izazovima, kao što su glad, epidemije, nerazmjerna raspodjela izvora, i terorizam – kazao je Walesa.
Način na koji pojedinci mogu i trebaju sudjelovati u brojnim akcijama solidarnosti koje potiču i organiziraju lokalne udruge i organizacije koje djeluju na njihovu teritoriju je uključivanje u te akcije prema svojim mogućnostima. Istovremeno treba imati na umu da još uvijek nema dovoljno političke volje, pa je za solidarnost i borbu protiv siromaštva bitan momenat i trenutak glasovanja. Vrlo važnu ulogu u svemu imaju organizacije građanskoga društva u vidu vršenja pritisaka na vlade, kako bi se održala obećanja, i zajednički izgradio bolji svijet.
Međunarodni dan solidarnosti je dan koji nas podsjeća da bismo svakodnevno, svi zajedno, trebali razmišljati o onima kojima je pomoć najpotrebnija – siromašnima i bolesnima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here