Povodom Svjetskog dana srca“Kreni putem zdravog srca” tema je kojom se ove godine na dan 29. rujna obilježava Svjetski dan srca.
Svjetski dan srca 2013. u Hrvatskoj se obilježava prigodnim programima i zbivanjima u slijedećim gradovima: Zagreb, Korčula, Rijeka, Pakrac, Bjelovar, Karlovac, Čakovec, Požega, Biograd na moru, Park prirode Medvednica, Split, Prelog, Slavonski Brod, Vinkovci, Osijek, Zadar, Šibenik, Koprivnica, a na poziv Svjetske kardiološke federacije. Organizatori su Zaklada „Hrvatska kuća srca”, Hrvatsko kardiološko društvo, Kardiološke medicinskeh sestre i Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Svjetski dan srca obilježava se u 195 zemalja svijeta.
U znak proslave Svjetskog dana srca, pozivaju se svi da poduzmu korake prema životu sa zdravim srcem, što znači da treba poticati tjelesnu aktivnost i zdravu prehranu te zabraniti pušenje kako bi se smanjio rizik od bolesti srca i moždanog udara. Danas imamo mogućnost spriječiti budući učinak tih bolesti omogućavajući život sa zdravim srcem od djetinjstva pa tijekom cijelog života.
Postoji uvriježeno mišljenje da od srčanih bolesti pretežno umiru samo muškarci i osobe starije životne dobi, što nije točno, jer podjednako pobolijevaju i žene, što potvrđuju i statistike, a ugrožene su i mlade osobe i djeca, pa se pozivaju mladi da poduzmu potrebne korake kako bi unaprijedili zdravlje svog srca.
Koji su to koraci?
Prvenstveno voditi računa o zdravoj prehrani, jer mladi su često izloženi brzoj i nezdravoj prehrani, redovito se baviti nekom tjelesnom aktivnošću i okaniti se pušenja. To su rizični čimbenici koji dovode do razvoja kardiovaskularnih bolesti. Kod djece je prisutan i emocionalan faktor u slučaju kada se razbole članovi njihove uže obitelji. A današnje društvo upravo “tjera” svoje članove na nezdravi, sjedilački način života.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here