Kako je najvjerojatnije ova zima za sobom zatvorila vrata, a proljeće sramežljivo provirivalo i samo najednom iskočilo u prvi plan, tako je odjednom sve postalo ljepše. Nestali su sumorni, sivi i hladni dani, sunca je sve više, a svježa, svijetlo-zelena boja proljeća lagano osvaja travnjake i šumska tla.
Bilo bi šteta to promatrati samo kroz staklo. Izađimo zato u prirodu. Ona nas zove. Protegnimo noge uskim planinskim stazama, uživajmo u žuboru nabujalih potoka i riječica, odmorimo oko na jaglacima, zumbulima, visibabama i inim proljetnicama koje jednostavno mame svojom ljepotom, bojom i mirisom.
Posjetimo sela, vinske ceste, te uživajmo u kvalitetnoj kapljici koju nude brojni seoski turizmi diljem Lijepe naše. Naravno da uz dobro vino ide i ukusna domaća hrana, pa zamijenimo barem nakratko svakodnevne hamburgere, sendviče, paštete i ostale industrijske proizvode domaćim sirom, vrhnjem, čvarcima, lukom, našim špekom i pršutom, svakojakim zlevkama, gibanicama, štruklima, orehnjačama i makovnjačama, ali ne onima koje su proizvedene još prije mjesec dana i koje, prepune aditiva i konzervansa, strše sa polica naših trgovina. Probajte one domaće, kakve su pekle (ili još peku) naše majke i bake.
Prisjetite se mirisa i okusa domaćeg kruha ili ga upoznajte,ako dosad niste imali prigode rukama trgati okrugli svježe pečeni kruh iz krušne peći.
Znam da se zagovornici zdrave prehrane ne bi složili sa svim tim masnoćama, kalorijama i brojnim parametrima koji nas čekaju u takvoj teškoj, težačkoj hrani, ali sigurna sam da je naša svakodnevna industrijska hrana daleko opasnija po naše zdravlje.
Ukratko, posjetite prirodu, vratite joj se, ona nas željno očekuje. Ne traži ništa od vas, a daje vam tako puno. Vratite se korijenima i tradiciji (pa barem kroz vikend). Vjerujte, osjećati ćete se bolje!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here