ParketPostoji više vrsta parketa, a na Vama je da izaberete onu vrstu koja Vam najviše odgovara i koja Vam se najviše dopada.
Može se naći:
– Hrastov
– Bukov i
– Jasenov parket.
Hrastov parket je jedan od kvalitetnijih parketa kako po svojoj boji tako i strukturi. Postoje razne strukture, koloriti i klase ovog parketa čime se otvara bezbroj mogućnosti pri odabiru. Zbog svojih prirodnih svojstava i osnovnih karakteristika može se uklopiti u svaki enterijer. Njegova dugotrajnost i veoma visok stepen tvrdoće još neke su od važnih osobina ove vrste parketa. Tako npr. hrastov parket u žuto – smeđoj boji daje prostoriji posebnu toplu notu.
Bukov parket je jedan od zasigurno najpopularnijih parketa tj. sa dosta velikom primenom kod nas. Njegova tvrdoća je srednjeg stepena, ima finu strukturu i ružičastu boju koja se može menjati termičkom obradom čime dobija visoku otpornost na vodu i vlagu.
– Osnovne karakteristike jasenovog parketa su velika tvrdoća, savitljivost, jednostavna obrada, trajnost, velika sličnost sa hrastovim parketom, svetlija boja… Pod uticajem spoljnih sila njegove dimenzije se mogu menjati čime se ispoljava njegova visoka elastičnost. Kada nema pritiska na njemu on se vraća u prvobitni položaj i zbog toga je veoma prisutan u velikim prostorijama, halama i dvoranama.
Ostale vrste parketa:
Nešto jeftinija varijanta može se naći u vidu lameliranog parketa koga čine daščice u određenim dimenzijama i slažu se u kvadrat. Ovi kvadrati formiraju table za čije se izradu koristi jasen, bukva ili brest.
Na koji način treba održavati podove:
Parket koji je na pravi način postavljen, ishoblovan i prelakiran veoma jednostavno može da se održava i ne zahteva nikakvu dodatnu negu. Može se samo usisavati i brisati. Kada poželite da ga nakon dužeg vremenskog perioda malo sredite i povratite mu stari sjaj dovoljno je da se ponovo ishobluje i prelakira.
Kako odabrati odgovarajući lak za parket:
Na našem tržištu mogu se naći razni lakovi namenjeni drvenim podnim površinama – parketu, brodskim podovima i dr. Predstavljaju jedino sredstvo i najbolji način na koji se mogu zaštiti podovi i sačuvati prirodna lepota drveta a da se pri tom minimalno održavaju. Namena ih deli na dve vrste – lakove koji su namenjeni za jako opterećene površine i one sa manjim opterećenjem. Koliko će lak biti postojan pored spoljnih uticaja zavisi i od Vašeg održavanja podne površine i samog ophođenja. Osnovna uloga laka je da pod zaštiti od mehaničkih oštećenja i da održava adekvatne klimatske uslove u prostoriji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here