Pravilno držanje leđa - manje zdravstvenih problemaUzrok većine problema sa leđima je nepravilno držanje koje retko koga zaobiđe. Zbog dinamike savremenog načina života i poslova kojima se bavimo naša leđa su “na udaru” gotvo ceo dan.
Bilo da je u pitanju sedenje za radnim stolom ili neki težak fizički posao, naša leđa trpe najveći teret i upravo njima bismo trebali da pridamo najviše pažnje. Evo i zašto.
Nepravilno držanje leđa pravi ogroman teret samoj kičmi, ali i mišićima, što vremenom može da uzoruke promenu anatomskih karakteristika kičme, ali i vazokonstrikciju (sužavanje krvnih sudova). Ostale tegobe koje se mogu pojaviti su: bol u vratu i leđima, glavobolje, reumatološka oboljenja i, u krajnjem slučaju, problemi sa unutrašnjim organima i disanjem. Sva ova stanja se mogu lečiti, ali je prevencija daleko najvažnija.
Šta možete da učinite da ovo sprečite? Ukratko, pravilno držanje leđaznači usaglašenost, ravnanje i uspostavljanje balansa između različitih delova tela.
Pravilno držanje kosti i zglobove drži u ravni, tako da se mišići koriste ispravno, smanjuje stres na ligamente zglobova i kičme, sprečava umor zato što se mišići koriste efikasnije i telo troši manje energije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here