U Filipima (17 km od Kavale u pravcu Drame) nalazi se istoimeni arheološki lokalitet Arheološki Muzej Filipi i antičko pozorište. Na jako maloj udaljenosti od Filipa nalazi se Krstionica Svete Lidije u kojoj je Apostol Pavle krstio Lidiju, prvu Grkinju hrišćanku ali i zatvor Svetog Pavla. Činjenica da ćete se na istom lokalitetu susresti sa spomenicima iz dve različite istorijske epohe svakako izaziva uzbuđenje. Za ljubitelje kulturnih manifestacija svakog leta od juna do septembra organizuje se Festival Filipi u okviru kojeg se prikazuju predstave antičkog pozorišta dok se čitav niz manifestacija paralelno odvija u Kavali.
KavalaPoseta gradu Kavali započinje posetom Starom Gradu i Akropolju tvrđave koja nam pruža kompletan istorijski pregled od Srednjeg veka preko Vizantije do Otomanskog carstva. Među značajne znamenitosti grada spada i srednjovekovni akvadukt – poznati lukovi – i Imaret, očaravajući primerak muslimanske arhitekture sa kupolama koji je 1817. podigao Mehmet Ali i koji danas radi kao hotel. U arheološkom muzeju Kavale izloženi su predmeti iz šire oblasti.
Na području opštine Elefteres vredi posetiti tvrđavu Anaktorupoli i zamak Apolonia, poznat još i kao Folia zamak. U blizini izvora reke Strimonas (Strumica) nalazi se Amfipolis sa prelepim arheološkim lokalitetom i Arheološkim muzejem koji svakako treba posetiti zbog dva utvrđenja kao i poznatog Lava iz Amfipolija, impresivnog grobnog spomenika iz IV veka p.n.e. Paleohrijem dominira Vranokastro i ostaci Manastira Sv. Georgija Disaorita.
Arheološki ostaci predstavljaju nepobitne svedoke duge i blistave istorije Tasosa. Antički grad Tasos imao je dve luke, jednu za ratne, drugu za trgovačke brodove. Ispred luke za ratne brodove nalazi se antička agora grada, ostaci sudnice i kupola starohrišćanske bazilike. Istočno od agore u pravcu akropolja naziru se ruševine Dionisovog svetilišta (V vek p.n.e.), a nešto niže svetilište Posejdona (IV vek p.n.e.). Posebno utabana staza uzbrdo vodi do antičkog pozorišta (V vek p.n.e.) koje je u doba rimskog carstva bilo arena; sa ovog mesta pruža se jedinstven pogled na more. Tokom leta zaista treba pogledati neku predstavu. Staza zatim vodi do ostatka Akropolja i hrama zaštitnice grada boginje Atene (VI-V vek p.n.e.). Poseta Arheološkom muzeju smatra se obaveznom jer se u njemu nalazi dosta vrednih eksponata poput Krioforos Kouros, Afrodita sa delfinom, Dionisova glava, itd. Arheološki lokalitet Aliki sa antičkim kamenolomom mermera takođe treba posetiti.
U prefekturi Kavala, na planini Pangej, 35 km od Kavale u blizini Nikisiani nalazi se fascinantni manastir Panagia Ikosifinisa koji je u IV veku podigao sveti German. Napuštajući Kavalu u pravcu Drame naići ćete prvo na manastir Agios Silas, a zatim na arheološki lokalitet Filipi i Krstionicu svete Lidije. U Filipima dominiraju bazilikie i osmougaoni hram, dok su još uvek vidljivi ostaci prostorije u kojoj je po narodnom verovanju bio zatvoren Apostol Pavle. Hram sv. Georgia u Kavali u kome se nalaze mošti sveca koje posećuje mnoštvo poklonika. U Nea Karvali, u crkvi sela čuvaju se zlatne relikvije i mošti sv. Grigorija koje takođe posećuje dosta poklonika. Na Tasosu, interesantnim se smatraju manastiri Ag. Panteleimonas u mestu Skala Sotira, Arhangel Mihail na putu Aliki – Astris i Panagia u Maries kao i crkve Panagia u selu Panagia, Agion Anargiron u mestu Kalirahi i razne crkvice koje se nalaze svuda po ostrvu.
Plaže prefekture Kavala, nalaze se na maloj udaljenosti od samog grada. Kalamitsa, Batis, Toska, Palio, Perigiali, veliki izbor, peščane, čiste, organizovane plaže poznate širom Grčke i sveta. Morsku uživanciju upotpuniće kafanice na obali sa svežom ribom i ukusnim morskim specijalitetima. Zapadne obale Kavale, Gialohora sa nizom čipkastih obala, beskrajnih plaža i kristalno čistog mora. Nea Iraklitsa je prelepo razvijeno naselje sa hotelima i organizovanim plažama. Brodom možete obići morske pećine Kokina, Fidonisi i Panagia. Celom dužinom priobalja prefekture nailazićete na privlačne plaže sa sitnim peskom i čistim morem, neke od njih su Sarakina, Akti Mirtofitu, Kataskinosis, Akti Folias, Akti Eleohoriou, Almira, itd. Nea Peramos pruža turističku infrastrukturu za nezaboravan odmor, odavde postoji morska veza sa Tasosom. Akti (Obala) Orfiniu sa celom svojom dužinom organizovanim plažama idealna je destinacija za letnji odmor.
TasosTasos je sinonim beskrajne svetlosti, čistog mora, šumskog bogatsva, kamenih građevina, belog mermera. Ostrvo koje će vas očarati svojom čipkastom obalom, lokalnim specijalitetima i proizvodima, tradicionalnom arhitekturom. Limenas ima popriličan broj organizovanih plaža poput Glifada i Glifoneri. Put koji vodi oko celog ostrva odvešće vas na čitav niz očaravujćih plaža. Istočno od Limenasa naići ćemo na jednu od najlepših obala Makriamosa sa tirkiznim morem i čistom peščanom plažom.
PanagiaMalo niže nailazimo na Panagia, jedno od najlepših tradicionalnih sela Tasosa. na maloj udaljenosti nalaze se i poznata obala sa organizovanim plažama Hrisi Amudia i prelepim tirkiznim morem koje podseća na egzotična ostrva. Još niže nailazimo na organizovanu plažu Skala Potamia i jednu od najlepših plaža ostrva i malo poluostrvo Aliki. Fantastična rajska uvala privući će sigurno svakog posetioca. Jedna od najvažnijih turističkih destinacija je Potos koji sa svojom prelepom plažom pruža divan prikaz. U Limenariji se nalazi prelepa Tripiti plaža. Na putu ćete proći kroz Skales Marion, Kalirahis, Sotiros i Prinos da biste na kraju stigli u Rahoni. Zaista vredi obići celo ostrvo kao i napraviti krug priobalnim putem, saobraćajna mreža je samo 100km.
U starom delu grada Kavale u kamenim popločanim (granitom) ulicama i starim kućama istočnih naselja, u džamiji Imareta i u okolini ove građevine otkrićete tradicionalne boje grada upotpunjene prirodnom lepotom planina i mora. Na obroncima grada srešćete se sa vrednim primercima arhitekture planinskim i ravničarskim, gradskim i seoskim, pogotovu u Hrisupoli, Nikisiani, Pagoneri i Keramoti. U Pravi kao i u poznatom Elefterupoliju srešćete se sa tradicionalnom arhitekturom i urbanizmom makedonskih gradova, velikim radnjama duvana, gospodskim kućama i vijugavim uskim sokacima. U Nea Karvali, malo van Kavale nalazi se tradicionalno naselje Akontisima građeno od kamena koje ima prostor namenjen posetiocima, restorane, kafiće, otvoreno pozorište itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here