PreslicaPreslica je biljka koju možete naći svuda – raste kao korov na poljima, uz putove, na željezničkim prugama, iz šljunka oko kuće, … U Hrvatskoj raste desetak vrsta preslica, a najčešća je poljska preslica (Equisetum arvense), s crnim podancima koji prodiru duboko u tlo te uspravnom stabljikom s tankim i brojnim listovima u pršljenu zbog čega se naziva i konjskim repom.
Preslica je jedna od najznačajnijih biljaka koja se koristi u ekološkoj proizvodnj u borbi protiv gljivičnih oboljenja biljaka. Preslica se koristi kao prirodni fungicid protiv svih gljivičnih bolesti kao što su pepelnica, peronospora, hrđa, snijet i fuzikladij (krastavost). Za tu svrhu sprema se pripravak (čaj) od suhe ili svježe preslice ili gnojnica od svježe preslice.
Za spremanje pripravaka najkvalitetnija je preslica ubrana u drugoj polovici kolovoza jer tada sadrži najviše kremene kiseline. Najbolje je preslicu ubrati ujutro odnosno u prvom dijelu dana i sušiti na prozračnom mjestu. Ako je pravilno sušena, ima lijepu zelenu boju i prijatan miris.

Pripravak (čaj) od preslice

Kilogram suhe preslice ili 3 kilograma svježe preslice staviti u hladnu vodu, kuhati dok ne zavri a zatim ostaviti na laganoj vatri da kuha još oko 20 minuta. Ostaviti da se ohladi i procijediti. Dodati 80 l vode, promiješati i pripravak je spreman za prskanje.

Gnojnica od preslice

U 100 l vode staviti 3 kg svježe preslice i ostaviti da stoji oko 20 dana u kojem vremenu će doći do fermentacije. Kad prođe fermentacija odnosno kad se namočena preslica prestane pjeniti, procijediti dobivenu gnojnicu (miris je dosta neugodan) i razrijediti sa oko 400 l vode. Tako razrijeđenom gnojnicom zalijevati tlo oko biljaka, posebno lubenice, dinje, papriku i rajčice.
Naravno, količine ćete prilagoditi svojim potrebama odnosno veličini vrta.

3 KOMENTARI

  1. Ovo mi se čini jako prihvatljivo, ali nepotpuna je uputa sa čajem. 1 kg suhe ili 3 kg svježe preslice
    staviti u hladnu vodu i prokuhati – ali u koliko hladne vode, to niste napisali

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here