Priča o bundeviNoć vještica (Halloween) odmah nas asocira na običaj dubljenja bundeva. Sam običaj zasniva se na irskoj legendi o kovaču Jacku koji je po svojoj domišljatosti, ali i škrtosti, postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svjetova, ali i simbol Noći vještica.
Legenda govori da je Jack prevario vraga tako što mu je ponudio svoju dušu u zamjenu za piće. Kada se vrag pretvorio u novčić da bi platio piće, Jack ga je strpao u džep u kojem je bio križ, pa se vrag više nije mogao vratiti u svoj oblik. Nakon što je Jacku obećao da neće tražiti njegovu dušu još deset godina, Jack ga je izvadio iz džepa.
Nakon deset godina domišljati Jack je opet prevario vraga. Zamolio ga je da mu doda jabuku sa stabla na čijoj kori je brzo nacrtao križ i tako ga vrag ponovno nije mogao dohvatiti.
Nakon smrti, Jack zbog svojeg griješnog života nije mogao u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je vrag i vratio natrag u mrak. Da ga se riješi, dao mu je žeravicu ugljena, a lukavi Jack, koji je u džepu imao repu, izdubio je repu i u nju stavio žeravicu.
I otada Jack, koji nikada nije pronašao put kući, luta mrakom noseći izdubljenu repu sa žeravicom u ruci.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here