Europski tjedan kretanjaEuropski tjedan kretanja održava se svake godine u razdoblju od 16. do 22. rujna s ciljem da se kod ljudi probudi svijest o potrebi akcije protiv sve većeg zagađenja koje uzrokuje povećanje motoriziranog prometa u urbanim sredinama.
Središnja tema Europskog tjedna mobilnosti 2012. je “Kretanje u pravom smjeru” (“Moving in the Right Direction”).
U tom smislu u mnogim sredinama organizira se niz aktivnosti poput organiziranog pješačenja, bicikliranja, šetanja, vožnje muzejskim tramvajem (u Zagrebu), nordijskog hodanja, trčanja, rolanja, satova joge u prirodi, vikend programa u prirodi koji potiču građane na vježbanje, rekreaciju, ples, razne radionice za najmlađe, smanjenje ili zabrana motoriziranog prometa, …
Osnovna je svrha da se podsjeti i potakne građane da, osim osobnih automobila, koriste i druge načine kretanja u gradskom prometu – bicikle, javni prijevoz, pješačenja, a sve sa ciljem poboljšanja vlastitog zdravlja i održive mobilnosti, uz istovremeno smanjenje onečišćenja zraka, smanjenje buke, smanjenje prometnih nezgoda i očuvanja zdravog načina života.
Ako se do sada i niste uključili i aktivno obilježili Europski tjedan kretanja, od brojnih aktivnosti koje su organizirane u Vašem gradu sigurno ćete naći neku koja će privući Vašu pažnju.

1 KOMENTAR

  1. Energetski učinkovito i moderno društvoSvake se godine Europski tjedan kretanja odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od gorućih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema Europskog tjedna kretanja 2011. glasi ‘Alternativna mobilnost’ (‘Alternative Mobility’). Imajući u vidu potrebu za preobrazbom Europe u moderno društvo, energetski učinkovitog gospodarstva koje ne opterećuje okoliš velikim emisijama onečišćujućih tvari i stakleničkih plinova, Europska unija prihvatila je čitav niz vrlo ambicioznih ciljeva koji se trebaju ispuniti do 2020. godine. Oni uključuju smanjenje emisija stakleničkih plinova za 20%, uz istovremeni porast energetske učinkovitosti u istom postotku, te dostizanje 20% udjela energije dobivene iz obnovljivih izvora u ukupnoj potrošnji energije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here