Prokletstvo TutankamonaTokom godina otkrivanja i ulaska u grobnice egipatskih faraona, desio se niz čudnih smrtnih slučajeva vezanih za ljude koji su u tim otkrićima učestvovali. Da li su to zaista samo puke slučajnosti ili se radi o nepoznatim silama koje se skrivaju iza tih tajanstvenih smrtnih slučajeva – predmet je nagađanja.

Otkriće Tutankamonove grobnice

Četvrtog novembra 1922. godine započelo je uzbudljivo istraživanje Tutankamonove grobnice koja je jedina do sada otkrivena sa celokupnim i nedirnutim sadržajem. Ovo istraživanje je svetu donelo čitav niz senzacionalnih otkrića, ali i nekoliko do danas nerešenih misterija. Na naslovnim stranama svih svetskih novina, pominjala su se dva imena – Tutankamon i Hauard Karter. O otkriću je odmah obavešten finansijer poduhvata, Lord Karnarvon, koji je na mesto zbivanja stigao već sutradan. Hauard Karter zabeležio je u svom dnevniku: “Prema dogovoru, oko dva sata sakupili su se svi koji su imali privilegiju da prisustvuju otvaranju grobnice – ukupno 22 osobe.”
Međutim, u pozadini velikog događaja zbivala se neverovatna drama i niz misterioznih događanja. Naime, ubrzo se Lord Karnarvon razboleo. Patio je od malaksalosti, groznice i vrlo visoke temperature. Lekari su ustanovili da je Lord, prilikom brijanja, rasekao ubod nekog insekta i povredio se. Međutim, po njihovom mišljenju, to nije moglo uzrokovati tako visoku temperaturu. Jedne noći, u čitavom Kairu je došlo do nestanka struje iz neobjašnjivih razloga. Iz hotelske sobe u kojoj se nalazio Lord Karnarvon začuo se čudan šum koji je probudio njegovog sina. Našao je oca u bunilu, oblivenog znojem. Lord Karnarvon je bio na samrti. U bujici nerazumljivih reči koje je izgovarao na kraju, njegov sin i sestra su uspeli da čuju samo poslednju rečenicu: ”Poslušao sam njegov zov, odlazim za njim.” Iz kairske električne centrale su javili da nema tehničkog razloga za iznenadni nestanak struje. Tako započinje legenda o prokletstvu faraona.

Tajanstvena glinena pločica

Tutankamonova grobnicaMeđu kopačima i radnicima na lokalitetu Tutankamonove grobnice, posle smrti Lorda Karnarvona, zavladala je prava panika. Uzrok tome bila je mala glinena pločica koju je Karter našao u jednom hodniku. Posle dešifrovanja, ustanovljeno je da natpis na njoj glasi: “Smrt će svojim krilima prekriti svakog ko naruši mir faraona”. Zanimljivo je da se i na jednoj od figura, koje su se u drevnom Egiptu koristile u magijske svrhe, nalazi sličan zapis: ”Ja sam onaj koji plamenom pustinje proteruje razbojnike prodrle u grobnicu. Ja sam onaj koji čuva Tutankamonov grob.”
Smrt Lorda Karnarvona je, naravno, mogla biti i čista slučajnost, bez ikakve veze sa grobnicom egipatskog faraona, da se sve završilo na tome. Međutim, nekoliko godina posle otkrića Tutankamonove grobnice, 22 osobe iz ekipe Hauarda Kartera umrle su na čudan i neobjašnjiv način.
Trinaestorica su direktno prisustvovala otvaranju grobnice, poput Artura Mejsa. Ubrzo posle Karnarvonove smrti, Mejs je počeo da se žali na premorenost. Njegove muke trajale su kratko. Umro je od posledica “nedefinisane” bolesti. Da li je to stvarno delovalo prokletstvo faraona?
Engleski industrijalac Dzoel Vulf, posle posete Tutankamonovoj grobnici, umro je na brodu kojim se vraćao u Britaniju od posledica teške groznice. Udovica Lorda Karnarvona umrla je 1929. god. Po mišljenju lekara, uzrok smrti bio je ujed insekta. Iste godine umro je i Karterov sekretar Ričard Betel.
Profesor Strasburškog univerziteta Dimihen, doputovao je u Egipat u jesen 1922. g., da bi kopirao tekstove iz grobnica faraona. Radio je nedeljama duboko u podzemnim hodnicima piramida. A onda je počeo da ispoljava prepoznatljive simptone šizofrenije. Satima je pričao neverovatne događaje koje je, kako je sam naglašavao, doživeo boraveći u grobnicama. Umro je u nastupu ludila.
Nemački egiptolog Georg Maler, rukovodilac iskopavanja u tebanskom gradu mrtvih kod Deir el-Medine, umro je u 44. godini. Uzrok smrti je bila temperatura praćena jakom groznicom. Malerova specijalnost bila je, između ostalog, proučavanje načina sahranjivanja u starom Egiptu. Zbog toga je i provodio dosta vremena u grobnicama faraona.
Dzejms Berstid, američki arheolog, koji je prisustvovao otvaranju Tutankamonove grobnice i sarkofaga, iznenada je dobio paralizu u toku ekspedicije u dolini Nila. Mesec i po dana ležao je u postelji. Uprkos tome, zahtevao je da ga svakog dana nose u Dolinu kraljeva, da bi video kako Karter napreduje u svom radu oko grobnice. Bolest je bila praćena visokom temperaturom i strašnom groznicom. Uzrok bolesti – nepoznat.
Dolina kraljevaAmerički arheolog i profesor Volter Brajan Emeri, rukovodio je iskopavanjima u Sakkari od 1935. do 1972.g. Od 1964.g. njegov životni cilj je pronalaženje grobnice prvog velikog egipatskog lekara – Imhotepa. Imhotep je bio lekar, graditelj piramide faraona Zosera, njegov savetnik i tvorac egipatskog pisma i kalendara. Već prilikom prvih probnih iskopavanja, Emeri nailazi na čitav splet podzemnih hodnika i tunela. Međutim, tog dana 1972.g. je pronašao grumen krečnjaka iz koga se, kad ga je razbio, pojavila statuica Ozirisa, boga smrti iz Zoserovog perioda. Iznenada se profesor Brajan srušio. Srčani udar! Dva dana kasnije, umro je u kairskoj bolnici. Lekari su ustanovili paralizu desne strane tela i gubitak moći govora.
Mnogi naučnici pokušali su da pronadju neko logično objašnjenje uzroka smrti brojnih istraživača. Biolog i lekar Dr. Ezedin Taha sa kairskog univerziteta obavestio je novinare 1962.g. da je konačno ušao u trag prokletstvu faraona. Taha je u laboratorijskim uslovima dokazao postojanje čitavog niza mogućih uzročnika smrti, među kojima i gljivicu Aspergilus niger koja, po mišljenju dr. Taha, može u mumijama i zatvorenim grobnicama preživeti i nekoliko hiljada godina. Smatrajući da su naučnici umrli zbog infekcije ovom gljivicom, dr. Taha je izjavio da su priče o prokletstvu faraona puke izmišljotine. Nekoliko dana posle konferencije za štampu dr. Taha je poginuo u saobraćajnoj nesreci. Uzrok smrti – problemi sa srcem.
I danas je javno mnjenje podeljeno u pogledu toga postoji li nekakvo prokletstvo ili je to vešto smišljena prevara. Gamal Muhtar, direktor Uprave za proučavanje starina u Kairu, na pitanje da li veruje u priče o prokletstvu faraona, odgovorio je: ”Ne. Mnogi ljudi pokušavali su da povežu zagonetno umiranje istraživača grobnica sa poznatim pločama prokletstva, otkrivenim u sarkofazima faraona. Ali, ja u to ne verujem. U toku gotovo celog svog života, imao sam posla sa grobnicama faraona i njihovim mumijama i, kao što vidite, predstavljam živu negaciju tih priča.”
Dvadesetak dana posle intervjua i posle razgledanja blaga iz Tutankamonove grobnice, Gamal Muhtar je iznenada umro od infarkta. Slučajnost?!
Zaključka, u stvari, nema. Tajanstvene sile i misterije daleke prošlosti večni su izazov razmišljanju i istraživanjima. Ali će verovatno mnoga od njih samo postaviti još više pitanja nego što će dati odgovore.
Maturski radovi su vrlo traženi kod srednjoškolaca. U većini srednjih škola obavezno je pisanje maturskog rada iz predmeta po izboru. Takođe, maturski rad je obavezan i na nekim višim školama kao završni rad. Ukoliko vam je potreban maturski rad iz istorije, kontaktirajte nas i poslaćemo vam ponudu u najkraćem roku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here