Proširene veneProširene vene su jedan od vodećih problema i bolesti današnjice. Brz tempo života koji nam ne dozvoljava da vodimo dovoljno računa o sopstvenom zdravlju dovodi do toga da se i ova kao i druge bolesti sve češće pojavljuju. Bolest se javlja kod oba pola podjednako, stim što su žene u trudnoći više izložene nastanku bolesti.
Rizične grupe
U grupe ljudi koji su više izloženi riziku nastanka proširenih vena spadaju trudnice, lica sa prekomernom težinom, osobe čija profesija zahteva dugo stajanje ( hirurzi, konobari i sl.). Kod nastanka bolesti značajnu ulogu igra i nasleđe, odnosno nasledni faktor koji je uzročnik slabosti venskih zidova.
Lečenje
Lečenje proširenih vena se može obavljati hirurškim i nehirurškim metodama. U hirurške metode spadaju sklerozantna i konzervativna terapija, kao i terapija medikamentima. Ove metode se primenjuju kod početnih stadijuma bolesti, a ukoliko je bolest uznapredovala hirurzi se radije odlučuju za hirurško lečenje. Hirurško lečenje daje trajnije rezultate iz razloga što se vena fizički uklanja.
Hirurške metode
Postoji više hirurških metoda lečenja. Klasične metode operacije su zastarele i polako prepuštaju svoje mesto savremenim metodama. U savremene metode spadaju operacija laserom, radio talasima i najsavremenija operacija vodom, tj. vodenom parom kao najbolji vid lečenja. Prednosti savremenih metoda su u tome što je intervencija znatno lakša, pacijenti se dosta brže oporavljaju a radna sposobnost je trenutna.
Proširene vene jesu bolest od koje boluje preko polovine odrasle populacije. Međutim fizička aktivnost, dugotrajne šetnje i odmaranja nogu mogu sprečiti razvoj bolesti i neophodnost hirurške intervencije. Zato sa lepim danima treba šetati što češće.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here