ParadajzZa rajčicu možemo s pravom reći da je kraljica povrća – crvena, sočna i puna zdravih sastojaka, na raspolaganju nam je cijelo ljeto.
Rajčica potječe iz Srednje i Južne Amerike, međutim danas je rasprostranjena po cijeloj južnoj Europi. Voli sunčana, donekle zaštićena mjesta i dobro uspijeva i u našoj zemlji. Smatra se da je rajčica jedno od najkonzumiranijih povrća na svijetu. Dostupna je tokom cijele godine, bilo da se uzgaja na otvorenom ili u staklenicima. Postoji puno sorti koje se razlikuju po boji i obliku. Tako imamo crvene, narančaste, žute, ružičaste, pa čak i bijele rajčice, a po obliku okrugle, duguljaste,u obliku grozda, ovalne itd. Isto tako postoji mnogo načina za njihovu pripremu: mogu se konzumirati svježe u obliku salati, soka, kuhane, punjene, pržene, pečene, a kao dodatak svojom aromom mnogim jelima poboljšavaju okus.
Domaći sok od rajčice
Dobar su izvor karotenoida i kalija, cinka, folne kiseline, balastnih tvari te vitamina C i E. Kartenoidni pigment likopen, zbog kojeg rajčica ima crvenu boju, pomaže u prevenciji nekih oblika raka. Smatra se da rajčica svojim sastojcima pospješuje izmjenu tvari, ublažava infekcije, pomaže kod kroničnog umora i podiže raspoloženje te povoljno utječe na dobar san. Istovremeno rajčica sadrži vrlo malo kalorija, pa je pogodna za osobe koje žele smršaviti. Nešto više šećera sadrže žute rajčice koje su i slađe od crvenih.
Jedina “mana” rajčica je da ponekad kod nekih ljudi mogu izazvati alergijske reakcije u obliku ekcema, a solanin iz zelenih rajčica može izazvati migrenu.
Još treba napomenuti da, iako je rajčica s botaničkog stajališta voće, po svakodnevnoj upotrebi je ipak povrće.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here