Raspoloženi za kulturu i zabavu u Beogradu?Bilo da ste žitelji Beograda ili samo oni koji se na nekoliko dana u njemu nađu, ovaj simpatičan grad koji na jednom mestu sublimira sudbine mnogih naroda i istoriju raznolikiju od civilizacijske, nudi Vam nebrojeno sadržaja.
Kažu da je Beograd najlepši u rano proleće i na jesen. Pošto su to krajnje subjektivni doživljaji nećemo uticati na vašu odluku da kraj proleća i leto provedete u Beogradu, a da biste se zadovoljniji vratili i promenili ovaj već ustaljeni zaključak, izdvajamo sadržaje koje možete očekivati ako ste ovih dana u Beogradu. Osim što u Beogradu možete naći povoljan smeštaj, bilo da ostajete nekoliko dana ili čitave sedmice, srpska prestonica će vam ponuditi i izvanredne mogućnosti da o njoj nešto i naučite. Ukoliko obezbedite apartman u centru Beograda, sve će vam biti na dohvat ruke, a noćni provod je, kako to tradicionalno srpsko gostoprimstvo i nalaže, zagarantovan. Pa, krenimo redom.

Ljubitelji knjige, spremite se

Raspoloženi za kulturu i zabavu u Beogradu?Sada već nadaleko poznat Sajam knjiga u Beogradu dobio je je i naslednike koji na leto ne dozvoljavaju da svest o književnosti zamre. Od 21. Do 24. juna, u Domu omladine Beograda održaće se peti po redu Beogradski festival evropske književnosti. Pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Arhipelag događaj će pratiti i multimedijačni književni program. Sedam čitanja poznatih svetskih i domaćih pisaca, četiri projekcije fimova i panel o savremenoj kulturi pod nazivom “Nastanak tabloidnog čoveka“ deo su ove simpatične i mlade književne priče. Osim toga posetioci će moći da uživaju i u izložbi grafika “S jeseni, kada počnu vetrovi“ autorke Ivane Ristić. Reč je o izložbi koja je inspirisana pričama jednog od najvažnijih postmodernističkih pisaca u Srbiji – Danila Kiša.

Festival za ljubitelje street kulture

Već drugu godinu za redom je Beograd domaćin manifestacije Dev9t. Prvi događaj desio se prošlog leta u Ciglani. Kako navode organizatori ovog street – art festivala, cilj je da se umetnost oslobodi svih okova. Grafiteri, žongleri, skejteri, svi oni koji na život gledaju sa alternativnog aspekta dobrodošli su na ovu manifestaciju. Kao uvod u brojne festivale koji će se poput groznice širiti Srbijom na leto 2016. ovaj festival je spremio i muzički program vredan pažnje. Spoj nesvakidašnjih žanrova na jednom mestu čini da ovaj festival i doslovno opravda svoj moto – portal u novu realnost. Osim koncerta kontroverznog Die Antwoorda koji svojim nastupom publiku vodi od zbunjenosti ka potpunoj očaranosti, nastupiće i Juan Atkins, jedan od pionira tehno muzike.

Kolarac predstavlja najraniju muziku

Od 19. Juna će u Beogradu biti održan festival koji okuplja muzičare sa poprilično nesvakidašnjim instrumentima. Cilj festivala koji se održava u Kolarčevoj zadužbini a međunarodnog je karaktera upravo i jeste da se gostima predstave kompozicije stvarane za najstarije instrumente, kao i sami instrumenti koji već dugo nisu deo stalnih postavki orkestara. Gosti iz raznih delova svete među kojima su i SAD, Luksemburg, Italija, Nemačka i Ukrajina muziciraće na instrumentima iz doba renesanse i baroka.
Beogradski noćni život istražite sami. Na osnovu ličnih afiniteta u Beogradu uvek možete uživati u dobrom rokenrolu, alternativi, džezu i bluzu. Možda je krajnje vreme da počnete da razmišljate i o nadaleko poznatom beogradskom Festivalu piva, a što se kafana, splavova ili “bleje“ po urbanim četvrtima grada tiče, na vama je širok izbor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here