Višnje i trešnjeS obzirom da je sezona višanja i trešanja, sve više uživamo u delicijima čiji su glavni sastojci upravo te dvije carice voća. Vjerujem da svi dobro znamo da osim što su nam fine, jako dobro utječu na naše zdravstveno stanje.
Ukusu su različiti. Netko voli slađe – trešnje, a netko uživa u kiselosti – višanja. Svježe će višnje zbog kiseline vjerojatnije izazvati grimasu i skupiti usta. Natjecanje između trešanja i višanja u osnovi je natjecanje teksture protiv okusa. Kad se jedu svježe, prve su slatke i sočne, druge mekše i još sočnije, a njihova kiselina skriva nevjerojatne začine koji se u pravom svjetlu pokazuju u kuhanim jelima i kolačima. Uglavnom su višnje tamnije crvene boje i manje su od trešanja.
Razlika je uglavnom u postotku šećera koji voće akumulira. Trešnje se uglavnom prodaju svježe, a višnje se puno više uzgajaju i uglavnom prerađuju.
Trešanja i višanja ima mnogo sorti – od onih mekanog i tvrdog mesa, crne, bijele, crvene, koje su dobar izvor antioksidansa fenola… Na početku sezone prvo se pojavljuju mekanije, tamnije i manje sorte trešanja, a potom dolaze debele, slatke i jako sočne.
Danas možemo naći višnje koje dolaze već u lipnju, no uobičajene sorte koje se u našim krajevima uzgajaju su one koje dolaze nakon trešanja, obično krajem srpnja i mogu se doista mnogočime pohvaliti. Autohtona hrvatska sorta je višnja maraska koja je jedna od najvažnijih hrvatskih gastronomskih atrakcija. Smatra se najukusnijom višnjom na svijetu i to potvrđuju kemijske analize, koje pokazuju kako je maraska u svojoj postojbini, zadarskom okružju, po koncentraciji ključnih sadržaja (prvenstveno suhe tvari, ali i nekih aromata u tragovima) superiorna u odnosu na bilo koju drugu višnju na svijetu.
Svježe su trešnje sjajne, pune i sa žarko zelenim peteljkama. Višnje su osjetljivije jer su mekše i ne mogu se dugo čuvati. Za razliku od drugih višanja, maraske se obično prodaju bez peteljki i to je jedan od načina kako ih prepoznati na tržnici.
Višnje su dio nezaboravnih pita, savijača i torti, mogu se kiseliti i pirjati, čuvati u alkoholu, odlično se slažu i daju slatko-kiseli akcent masnijem mesu poput patke i svinjetine.
Za kraj, nakon što uberete sa drveća ili nakon povratka s tržnice, proberite trešnje i višnje te svakako odstranite oštećene, jer mogu “zaraziti” ostale. Kako ne bi omekšale, peteljke im odstranite tek prije jela ili kuhanja, jer bez peteljki vrlo brzo omekšaju.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here