Tata i jaBrojna istraživanja su pokazala da se djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi brže razvijaju, zainteresiranija su za okolinu, brže uče, imaju razvijenije sposobnosti slušanja, opažanja, pamćenja, mišljenja i zaključivanja. Čitanje razvija djetetove osjećaje i sposobnost uživljavanja u osjećaje drugih, razvija njegovu maštu ali i doprinosi usvajanju moralnih vrijednosti i humanih poruka.
Sa čitanjem se može započeti već od najranije dobi, jer čitanjem se stvara posebna emocionalna veza između djeteta i roditelja, čitanje kod djeteta izaziva ugodu i zadovoljstvo, osjećaj da je voljeno i u centru pažnje.
Zato, želite li da vaše dijete zavoli knjigu, morate već odmalena dio vremena koje provodite zajedno, provesti na način da djetetu naglas čitate slikovnice i knjige. Kod toga je dobro pridržavati se određenih savjeta, pa tako profesionalna spisateljica Kiran Shah savjetuje:
Važno je odabrati knjigu u kojoj ćete uživati i vi i dijete, a da je istovremeno prikladna djetetovim godinama.
Važno je odabrati i pravo vrijeme, kad ste vi slobodni, a dijete spremno za slušanje. Znači, sve obaveze koje bi vas eventualno mogle ometati treba obaviti ranije (npr. večera, kupanje), a poželjno je da je televizor isključen.
Prije samog čitanja, pokušajte djetetu približiti knjigu na način da s njim neko vrijeme pričate o naslovu knjige, napomenete o čemu se ukratko radi i da ga zainteresirate.
Uvijek djetetu čitajte polako i razgovjetno, dozvolite da ono komentira ilustracije i slike, jer njih će najprije zamijetiti.
Kod čitanja važnu ulogu ima i vaš glas. Neka vam varira jačina, boja glasa i izgovor kako biste djetetu dočarali likove iz knjige.
Izraz vašeg lica također je bitan jer doprinosi živosti priče, zato potrudite se i uživite u priču, jer to su trenuci koji će vašem djetetu zauvijek ostati u sjećanju.
U današnje vrijeme, zbog prezaposlenosti roditelja, ulogu čitača često preuzimaju bake i djedovi te ostali rođaci. Ipak, pokušajte naći vremena za ove dragocjene trenutke sa vašim djetetom, jer korist je neprocjenjiva.

1 KOMENTAR

  1. zaista, mnogo ljudi koje znam ne vole knjigu ni pogledati a kamoli pročitati i baš zato treba knjigu približit djeci dok su još mali 🙂 isto tako školska lektira ubija u pojam i to ljude odvraća od čitanja… ista stvar je bila sa mojom sestrom, nazivala me knjiškim moljcem dok joj nisam donjela knjigu iz knjižnice za koju znam da bi joj se svidjela – čitala ju je do 4 u noći 🙂 samo treba pronaći odgovarajuću literaturu 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here