RogačJe li rogač doista toliko zdravija zamjena za čokoladu?
Danas se u mnogim trgovinama zdrave hrane prodaju slatkiši koji sadrže rogač, kao zdravija zamjena za čokoladu, uglavnom zato jer ne sadrže stimulativna sredstva kao čokolada. Naime, poznato je da npr. 125 gr male tamne čokolade sadrži više kofeina (teobromina – vrsta kofeina) od šalice instant-kave, pa osjetljivije ljude može držati budnima cijelu noć. Osim toga, čokolada je bogata masnoćama – oko 30% sadržaja – pa je dobar izvor energije, a vjeruje se i da povećava razine serotonina i endorfina u mozgu pa tako pozitivno utječe na raspoloženje. Poznati je pojam tzv “opijenost čokoladom”.
Zašto rogač? Mahune rogača bogate su prirodnim šećerima, pa ih još zovu slatke mahunice. Mljeveni rogač po boji i okusu sličan je kakau, ali mu je okus puno blaži pa ga u slatkišima količinski treba puno više nego kakaa u prahu. Mljeveni rogač je bogatiji ugljikohidratima i kalcijem, a siromašniji masnoćama, dok je kakao bogatiji vitaminom E, željezom, cinkom, fosforom i niacinom.
Čokolada od rogača sprema se od mljevenih rogača koji imaju mali udio masnoće, međutim u toku pripreme dodaje se kokosovo ulje ili hidrogenizirano biljno ulje ,pa ni u kojem slučaju nije niskomasna namirnica.
Na kraju je rezultat čokolada od rogača koja je ponekad jednako bogata masnoćom kao i prava čokolada.
Pita od rogača

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here