Tko god je i jednom prestajao pušiti zna koliko je tu potrebno volje, truda i energije. Bez obzira što smo svjesni kemijskog sastava cigareta i njihovog lošeg utjecaja na naše i zdravlje naših najbližih, teško je. Zašto je to tako?
Nikotin izaziva ovisnost i zato je ta bitka toliko teška. Kao i kod drugih ovisnosti naš organizam se opire. Ali to je naš organizam i mi imamo glavnu riječ. Važno je primijeniti odgovarajuću metodu, a uz današnju tehnologiju na raspolaganju je širok spektar.

Organizam na nedostatak nikotina reagira u psihičkom i fizičkom smislu. Od najčešćih psihičkih nuspojava najčešće bivamo ljuti, frustrirani, nemirni, a može doći i do privremenog gubitka recentne memorije. Što se tiče fizičkih simptoma, najčešće počinjemo kašljati, imamo simptome prehlade, glavobolje, suho grlo, povećan apetit, povišen krvni tlak i sporije otkucaje srca. Intenzitet i vrsta nuspojava je dakako individualna i ovisi o činjenici koliko smo u stvari ovisni.

Želite li uistinu prestati pušiti prvo se dogovorite sami sa sobom jer to nitko ne može odraditi umjesto vas. Mnoge su prednosti nepušenja, fizičke, emocionalne, društvene, a i ne manje značajne financijske.

Jedan od načina za uspješan prestanak pušenja je postepeno odvikavanje. Kako? Tako da postepeno smanjujemo unos nikotina u organizam i time smanjujemo potrebu tijela za nikotinom. Postoji nekoliko načina za to. Jedan od njih je korištenje nikotinskih flastera ili nikotinskih žvakačih guma koje imaju daleko manji udio nikotina nego cigarete, ali opet ga otpuštaju. Također možete uzeti u obzir e-cigarete čija punjenja imaju viši ili niži nivo nikotina. Pogodili ste. Krenite sa većom dozom i postepeno smanjujte unos nikotina. E-cigarete također imaju refile određenih aroma koje mogu pridonijeti uspjehu. Nikako manje uspješna je terapija akupunkturom. Akupunktura se pokazala uistinu uspješnom metodom kod prestanka pušenja. Njome možemo postići postepenu promjenu mirisa i okusa cigarete, te time utjecati na postepeni prestanak. Također se može postići i trenutni prestanak. Kod trenutnog prestanka neuspjehom ne možemo smatrati popušenu jednu cigaretu dnevno.

Ovako ili onako, tijelo će se opirati, i to je normalno. Kao što je normalno da sami donosimo svoje odluke. Tako je i sa prestankom pušenja. Želite li uistinu prestati pušiti, odlučite i budite ustrajni dok ne uspijete. Osjećaj je neprocjenjiv.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here