1. aprilJedino pravilo kojeg se na taj dan morate pridržavati – zadržite osmijeh na licu.
O samom nastanku 1. aprila – svjetskog dana šale, postoji više teorija od kojih ni jedna vjerodostojno ne objašnjava šaljivo porijeklo ovog dana. Međutim, činjenica je da su mnogi narodi i kulture početkom travnja slavili dan ili dane neozbiljnosti, što je možda bilo povezano i s odlaskom zime i dolaskom proljeća, a time i veselijeg raspoloženja.
Po jednoj teoriji, Rimljani i Hindusi su slavili proljetni ekvinocij sa početkom 25. ožujka i završetkom na Novu godinu – 1. aprila. Kada je papa Gregor XIII 1582. godine Julijanski kalendar zamijenio novim, Gregorijanskim kalendarom, po kojem se Nova godina slavila 1. siječnja, mnogi novi datum nisu htjeli prihvatititi ili za njega nisu znali, pa su slavili po starom. Drugi su ih zbog toga ismijavali i izmišljali razne šale i pošalice na njihov račun. Kasnije se taj običaj proširio Europom. Kako su Englezi Gregorijanski kalendar uveli tek 1752. godine, a već su tada bile poznate prvoaprilske šale, dovedena je pod znak pitanja vjerodostojnost ove teorije.
Po teoriji profesora Josepha Boskina s Boston Universitya, rimski imperator Konstantin dozvolio je svojoj dvorskoj ludi Kugelu da bude “kralj na jedan dan”, jer su ga dvorske lude nasmijale izjavivši da bi bolje vladale imperijem od njega. Kugel je donio proglas u kojem je za taj dan tražio apsurdnosti i tako je nastao taj običaj. Međutim, na kraju se ispostavilo da je sam profesor cijelu priču, koju su objavile i poznate novine, izmislio kao prvoaprilsku šalu.
Po trećoj teoriji nepoznata šesnaestogodišnja djevojka zakazala je na taj dan francuskom kralju Henriku IV, poznatom po tome da je volio mlade djevojke, diskretni “rendezvou” u prostorijama dvorca, na kojem se umjesto nje pojavila njegova žena i tako se našalila s njim. Itd…
Uglavnom, bez obzira na porijeklo i vjerodostojnost ponuđenih objašnjenja, istina je da smijeh zdravlje čuva – kada se smijemo postajemo opušteniji, zdraviji i ljepši.
A 1. april svjetski je dan šale – dan kada se služimo bezopasnim šalama i smicalicama i slatko smijemo na svoj i tuđi račun.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here