Drvo i dimenzije

Standardne dimenzije krevetića su 120 x 60 cm i nešto veći modeli 70 x 140 cm, što je važno imati na umu zbog madraca kojeg ćete morati kupiti. Preporučamo da koristite smrekovinu ili hrastovinu jer je riječ o čvrstim i otpornim materijalima.

hrastovinasmrekovina hrastovinahrastovina

Potrebno drvo kupite u trgovinama koje prodaju građevinski materijal gdje će vam ih i izrezati u daske potrebnih dimenzija. Prije nego što krenete sastavljati, ne zaboravite ga izbrusiti. Bridove valja skositi kroz obradu brusnim papirom i pod kutom od četrdeset pet stupnjeva – trebate napraviti skošeni brid. Nakon brušenja prijeđite po površini mokrom spužvom, što će nakostriješiti drvena vlakna, koja ćete zatim izbrusiti brusnim papirom. Pripazite da koristite relativno nov brusni papir, jer će izlizani samo utiskivati vlakna te ih neće odsijecati!

Vijci

S obzirom da se svi drveni dijelovi spajaju vijcima, od velike je važnosti da budu korišteni kvalitetni vijci i vijčana roba, koji će garantirati sigurnost i stabilnost kreveta. Što se tiče samih rupa za vijke, dio kroz koji vijak prolazi uvijek mora biti izbušen tako da ima 0,5 do 1 mm veći promjer od samoga vijka. Dio u koji će vijak ući nakon prolaska kroz prvi treba bušiti tako da ima 1 milimetar manji promjer od samoga vijka.

2-strani okovidvostrani okovi 3-strani kutni okovikutni okovi

Također, morat ćete kupiti takozvane okove za krevet pomoću kojih se stranice spajaju s okvirom kreveta. Riječ je zapravo o spojnim kutnicima koji imaju kratke krakove i nešto veću visinu: vrstu okova, naravno, prilagođavate dužini stranica kreveta, no dugi krak uvijek valja spajati s kratkom stranicom, a kratki s onom dugom. Prije nego što se upustite u montažu svakako pročitajte upute proizvođača kako ne bi došlo do nepravilne montaže.

Bajcanje

Bojanje drva iliti bajcanje doprinosi izgledu kreveta, ali ga čini i dugovječnijim. Doduše, za potpunu površinsku zaštitu drvo valja i prelakirati, o čemu ćemo nešto kasnije. Preporučamo da za nanošenje bajca koristite sustav za fino prskanje.

električni raspršivač bojeelektrični raspršivač boje

Naravno, držite se sigurnosnih savjeta i uputa za rukovanje te otvorite prozore kako biste stvorili dobro ventiliranu prostoriju. Kada radite okomite površine zapamtite da treba bajcati odozdo prema gore: naime, bajc je prilično rijedak, a drvo ga brzo upija, tako da bi se, u slučaju da bajcate odozgo prema dolje, bajc slijevao i stvarao zgrušane kapi koje će biti vidljive.

Lakiranje

Postoji mnogo različitih vrsta lakova koji se bitno razlikuju u karakteristikama i cijeni. Ukoliko nemate prethodnog iskustva, svakako potražite savjet u trgovini gdje ga kupujete, a prije nego što započnete s lakiranjem samog kreveta, probajte za probu lakirati kakav komad drveta. Ovdje isto valja primijeniti sustav za fino prskanje: dodajte ga u spremnik za vodu i zatim razrijedite s malom količine vode.

razni lakovi za drvo
razni lakovi za drvo

Potrebno je nanijeti dva sloja laka: prvi neka bude tanak, te ga započnite s lakiranjem bridova a zatim prijeđite na površine. Koristite paralelne i ravnomjerne pokrete. Ukoliko se drvna vlakna nakostriješe zbog laka, nakon sušenja moći ćete ih jednostavno odstraniti brusnim papirom. Drugi sloj mora biti nešto deblji: svakako upotrijebite isti lak kao i za prvi premaz (redoslijed i način lakiranja isti su kao i kod prvog sloja).
Neka vam ovi savjeti budu nit vodilja pri izradi kreveta, koje naravno možete prilagoditi vlastitoj situaciji – koristite zdrav razum, pripazite na kvalitetu materijala, držite sigurnost na prvom mjestu i sigurni smo da ćete napraviti odličan dječji krevet.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here