Korisni saveti za čišćenje wc-aČišćenje toaleta nije ničiji najomiljeniji posao, ali ipak, s vremena na vreme je neophodno zasući rukave i navući gumene rukavice. U ovom tekstu daćemo vam nekoliko saveta kako da ovaj posao obavite brže i lakše.
• Svoj toalet čistite češće
Iako zvuči logično, veoma često zaboravljamo na ovo. Ipak, ne smetnite sa uma da je toalet mesto prepuno bacila i raznih mikroorganizama. Upravo zbog ovoga, neophodno je dobro očistiti toalet makar jednom nedeljno, dok vam detaljno čišćenje preporučujemo makar jednom mesečno.
• Koristite kiselinu za čišćenje
Onda kada uobičajeni komercijalni hemijski preparati za čišćenje toaleta, otpušivanje slivnika, čišćenje bigara i masnoća, ne urode plodom, vreme je za kiselinu za čišćenje. Ostavite kiselinu da odstoji preko noći u WC šolji i slivnicima i izjutra pomoću stare četkice za zube sastružite masnoće i nečistoću sa površina vaših sanitarija. Na kraju, sve dobro isperite vrelom vodom.
• Koristite četkicu za zube
Ne samo za pranje zuba, četkicu za zube, onu koju ste već istrošili i zamenili novom, koristite za čišćenje vašeg toaleta. Buđ i razna prljavština se veoma lako zavuče u fuge između pločica, baš kao i na spojevima sanitarije i pločica. Ova mesta ne mogu se očistiti bolje nego starom četkicom za zube. Malo kiseline ili sode za čišćenje uz nešto više truda i vaše kupatilo će biti u sjajnom izdanju.
• Izaberite dobru četku
Četka za čišćenje WC šolje je veoma važan detalj svakog toaleta. Ali ne samo detalj, to je i prvi alat koji preventivno pomaže da zaštitite vašu šolju i čitav kanalizacioni sistem od kvarova, mnogo pre nego li vam zatreba vodoinstalater. Dobra četka se neće brzo razresati ili iskriviti i na taj način ćete uštedeti novac, ali još važnije, kvalitetno i efikasno ćete čistiti prljavštinu sa zidova WC šolje.
• Vlažne maramice
Neki od vas će se iznenaditi, ali upotreba antibakterijskih vlažnih maramica nije dobra samo za vas i članove vaše porodice, ona je dobra i za vaš toalet i njegovu čistoću. Upotreba ovih maramica sprečava pojavu mikroorganizama i bakterija.
• Dezinfikujte
Korišćenje asepsola ili nekog drugog hemijskog sredstva za dezinfekciju brave, slavina i drugih elemenata koji su vam svakodnevno pod rukama, sprečiće pojavu bakterija i njihovo širenje. Takođe, iz istog razloga, izbegavajte postavljanje stazica i raznih drugih pokrivki na podu ili daski WC šolje. Iako je ovo decenijama popularan vid ukrašavanja toaleta, ne zaboravite da ovakve tkanine u vašem toaletu, pružaju odlično utočište mikroorganizmima.
Na kraju, ne zaboravite, održavanje higijene vašeg kupatila i toaleta, doprinosi ne samo zdravlju vas i vaše porodice, već i štiti vaše sanitarije, slivnike i cevi od kvarova, i smanjuje rizik od zagušenja kanalizacije. A kao što znamo iz davnina, bolje je sprečiti nego lečiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here