Saveti za kupovinu automobilaKupovina automobila može biti vrlo stresno iskustvo, iako na prvi pogled ne izgleda tako. Bez obzira da li kupujete nov ili polovan automobil, morate biti na oprezu. Dakle, kako da kupite automobil, a da se ne osećate bukvalno prevarenim po izvršenoj transakciji.
Na prvom mestu, važno je da znate sa koliko novca raspolažete, pre nego što se uopšte upustite u kupovinu. Količina novca kojom raspolažete će svakako odrediti da li kupujete nov ili polovan automobil, na prvom mestu. Ukoliko, pak planirate da podignete kredit za kupovinu automobila, dobro se raspitajte kakvi su uslovi i da li je moguće da tim sredstvima, recimo kupite polovan automobil. Nažalost, većina banaka odobrava kredite za kupovinu novih vozila, a uslovi kreditiranja se razlikuju bitno od banke do banke. Zato je vrlo važno da se dobro raspitate o svojim mogućnostima, pre nego što krenete u potragu za odgovarajućim automobilom.
Treba imati na umu da proces kupovine automobila nije kao kupovina drugih stvari, jer je potrebno mnogo više detalja razbistriti, pre nego što zaista i kupite automobil. Sve ovo, naravno da se ne biste kajali narednih godina zbog nekog nepromišljenog poteza, koji ste dakako mogli da izbegnete, samo da ste bili malo obazriviji.
Dakle, šta je to što možete da učinite kako biste izbegli nepotreban stres oko kupovine automobila? U suštini, pokazalo se kao najbolja varijanta, u slučajevima kupovine polovnih automobila, ako poznajete vlasnika. Tada je mnogo lakše postići dogovor, barem bi trebalo da bude tako.
Ako to nije slučaj, moraćete da se odlučite za nekog dilera ili prodavca automobila. Najbolje je da zatražite preporuku od nekoga u koga imate poverenja. Imajte na umu, da bez obzira koliko izgledali korektni, oni samo obavljaju svoj posao i svakako žele da zarade od vaše kupovine. Zato će učiniti sve da pokušaju da vas ubede da upravo kod njih treba da kupite auto. E, zato je važno da znate šta treba da pitate, kako bi i oni shvatili da ne razgovaraju baš sa osobom koja ne zna ništa i od čije će kupovine zaraditi novac.
Bez obzira da li kupujete prvi put automobil ili imate iskustva, nije na odmet ponoviti da je izuzetno bitno biti obazriv prilikom kupovine automobila.
Iako vam pitanja, tipa: Koja je cena automobila?, Na koliko rata je moguće kupiti auto?, Da li vam se oduzima auto ukoliko ne platite jednu ratu? i slična možda izgledaju kao očigledna i podrazumevana, svakako vam preporučujem da ih neizostavno postavite prilikom kupovine. I ne samo da ih postavite, već kada budete potpisivali papirologiju koja je neophodna za kupovinu automobila, valjalo bi da proverite da li sve to što vam je prodavac rekao usmeno, stoji napisano u dokumentima. Ako to nije slučaj, vrlo je verovatno da ćete uskoro imati problema, ukoliko potpišete takve dokumente. Zato, iako ste se možda već odlučili i došao je trenutak potpisivanja kako biste postali vlasnik vozila, ostanite obazrivi i vrlo pažljivo čitajte svaki dokument pre nego što potpišete. Jer, kad jednom potpišete, nema nazad. Posle možete samo da se hvatate za glavu, kako kaže naš narod i žalite što niste bili malo obazriviji.
Kako biste izbegli bilo kakve moguće i nemoguće neprijatnosti, najbolje je odlučiti se za profesionalce, odnosno ljude koji rade kvalitetno svoj posao, trudeći se da izađu u susret željama svojih kupaca.

1 KOMENTAR

  1. Ponuda polovnih automobila nikad veca, dilema gde kupiti auto? Najbolje je to uraditi preko nekog ovlascenog servisa jer oni imaju neku garanciju za automobil koji se prodaje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here