Dječja sobaU procesu odgajanja deteta svakako je jedno od najvažnih pitanja organizacija njegove sobe. Ne samo što na taj način dete vežba sopstvene organizacione kapacitete i koordinaciju objekata u prostoru, već je i estetsko aranžiranje prostora veoma važna stavka koja bi kod vašeg deteta trebalo da budi osećanja sigurnosti i topline.
Dečija soba je mesto u kojem će vaše dete uživati i imati mogućnost da u potpunosti razvije svoje kapacitete.
Bez obzira na to da li je novi član porodice na pomolu ili planirate da renovirate sobu vaših mališana, saveti u redovima koji slede doprineće da u što većoj meri izađete u susret svojoj deci i učinite da se u svakom trenutku osećaju lepo.
Za početak, najvažnija stavka jesu krevetac ili krevet. Važno je da dete od samog početka oseti intimu sopstevnog prostora i da ga prepoznaje kao mesto gde će često boraviti. Takođe, kako bi dete što bolje osetilo ritam spoljašnjeg sveta, mesto gde će krevet biti postavljen trebalo bi da bude tamo gde tokom dana dopire najviše svetlosti. Kako biste izbegli da se oseti usamljenim u večernjim časovima dobro je postaviti predmete koje dete može da posmatra iz ležećeg položaja. Vrteške sa igračkama koje se fiksiraju za bočnu stranu kreveca skrenuće mu pažnju i zabaviti ga, dok kada je reč o starijoj deci, uvek možete naći kreativno rešenje – svetleće zvezdice ili razne oblike poput slova i brojeva koje možete nalepiti na plafon.
Boja zidova i nameštaja je takođe bitna. Svetlost i boje su gotovo najosnovniji činioci koji utiču na emotivni i mentalni razvoj deteta, pa je odabir prigodnih tonova uvek poželjan. Istraživanja su pokazala da plava boja podstiče kreativnost, tako da je odabir svetlo plave boje pogodno rešenje, bez obzira na to da li je reč o dečaku ili devojčici. Naravno, posebno kod devojčica, sve vibrantnije boje dolaze u obzir, poput ružičaste, narandžaste ili zelene ali je jako važno da intenzitet boja ne bude prejak ili preoštar, već su svetlije nijanse uvek bolja opcija. Bilo bi dobro da i ostali predmeti u sobi, stilski budu uklopljeni kada je reč o bojama kako bi dete brzo naučilo da stvari u svojoj okolini posmatra u što harmoničnijem odnosu. Stoga, uz ove boje jako dobro idu jednostavno lakirani stolovi, stolice, kreveci i kreveti od drveta. Ukoliko ste dovoljno kreativni i vredni, svaki dečiji krevetac koristeći boje za drvo možete ofarbati i prilagoditi ostalim bojama u sobi.
Predmeti koji svetle učiniće da se dete oseća ugodno. Obična stona lampa ili igračkice koje svetle iznad kreveca učiniće da dete lako oseti toplinu. Pored stone lampe ili na zidu sobe postavite sat. Bez obzira na to da li dete ume ili ne ume da gleda na sat, uvek je dobro da bude svesno protoka vremena, a u krajnjoj liniji često je i samom roditelju neophodno da proveri vreme jer je u igri sa decom uvek lako izgubiti pojam o istom.
Sledeća stavka su igračke, posebno plišane. Pliš podstiče osećanje nežnosti i tokom igre sa plišanom igračkom dete se nikada neće osećati usamljeno. Osim plišanih, dobro bi bilo da dete ima kontakt sa igračkama koje imaju točkove i koje se kreću, dok će one koje imaju gomilu detalja lako podstaknuti njegovu ili njenu maštu. Takođe, ne zaboravite i kutiju za igračke, jer one koje ostanu rasute po podu nakon igre ne samo što odaju utisak neorganizovanosti već se i lako može dogoditi da se dete povredi.
Sto i stolica su takodje važni, posebno ako dete voli da crta. Nabavite plutanu tablu i s vremena na vreme pohvalite njegove radove. Potom ih zakačite na istu. Prostor u kome su smeštene stvari koje je dete samo pravilo a na koje može da bude ponosno uvek je dobro došao kao podsetnik za njegovo samopouzdanje. U tom smislu, zid sobe može takođe da bude pogodno mesto za postavljanje njegovih radova a u nedostatku istih, dobro je postaviti motive koje dete voli, poput postera likova iz crtanih filmova i slično. Na taj način dete uči da sadržinom popunjava praznine.
Na posletku, jako je dobro da dete u sobi na raspolaganju ima bojanke i knjižice koje će u jednom trenutku krenuti da čita. Boje i reči osnovni su načini čovekovog izražavanja i što pre dete dođe u kontakt sa njima, biće mu lakše da iskaže svoje misli i nauči da komunicira sa okolinom.
Kada osetite da ste dovoljan broj puta pokazali detetu kako se organizuje njegov prostor, polako ali sigurno dozvolite mu da on nastavi sa tim procesom a tada ga nagradite. Način na koji ono nauči da se ophodi prema predmetima u sobi, pravi je poligon za sve buduće odnose kako prema samom sebi, tako i prema drugim ljudima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here