Ne trebate imati mnogo novca da biste skrojili kuhinju baš po vašoj mjeri: njen šarm možete stvoriti nekim naizgled jednostavnim i sitnim elementima, koji vas neće mnogo koštati, a učinit će čuda za novi imidž vaše kuhinje. Donosimo nekoliko smjernica.
izrada kuhinje po mjeri
Budite sam svoj majstor – primjerice, umjesto da plaćate velike svote za nove kuhinjske ormariće, jednostavno modificirajte postojeće. Oni tradicionalno zauzimaju najviše mjesta u svakoj kuhinji te stoga dominiraju prostorom, možete ih jednostavno obojiti (danas su popularne pastelne, svijetle boje), ukrasiti crtežima ili naljepnicama, promijeniti ručke i slično. Pri kupovini (ili izradi) kuhinjskog otoka vodite računa o njegovoj veličini; pazite da ne zauzima previše prostora, a danas su popularni i otoci na kotačima koje možete jednostavno maknuti sa strane kad vam nisu potrebni.
sam svoj majstor
Obiđite lokalne tržnice i trgovine; stari stolovi mogu vam poslužiti kao otok, a vjerojatno ćete naći i neku vrstu dekorativnih tanjura. Pokušajte s ukrasnim biljem; posadite ga u neku zanimljivu posudu (prijedlog: metalne kutije od keksa ili čaja) i uživajte gledajući kako raste. Pokušajte pronaći kakve retro ukrase poput vaza ili slika koji bi vam unijeli u kuhinju dašak rustikalnog i stvorile toplu, prijateljsku atmosferu. Vintage luster bi također pomogao; primijetit ćete ih na desetke pri prvom obilasku tržnice, a uvijek možete provjeriti kod prijatelja i rodbine imaju li na tavanu spremljen neki koji ne koriste.
welcometoheardmont
Želite li u potpunosti uroniti u seoski, rustikalni štih nabavite ili izradite otvorene police, od čega jednu rezervirajte samo za već spomenute dekorativne tanjure, zdjelice, tegle sa začinima i slično; isti učinak možete postići i sa uklanjanjem vrata nekog od gornjih elemenata. Ako vam smetaju moderne aplikacije koje vam ruše koncept ruralne kuhinje razmislite o nabavci drvenih ormara poput onih za hladnjak, koje također možete iščičkati različitim crtežima i ukrasima. Nabavite nekakvu košaru i u nju stavljajte voće i povrće.
Ukoliko vam je dosadio parket ili laminat, nabavite tepih koji će dati kuhinji određenu udobnost i toplinu, no imajte na umu da ćete ga morati održavati više od parketa. Što se tiče radne plohe, možete je i sami napraviti ako imate dasku potrebnih dimenzija, no pošto se na tržištu mogu naći različite kvalitetne plohe po nevelikim cijenama pa je mirne duše možete i kupiti.
4homeinterior
Onima kojima se ne sviđa okićenost i bogatstvo detalja takvog staromodnog stila preporučamo nešto funkcionalnije; ljubiteljima modernog predlažemo izbacivanje svih suvišnih detalja, pogotovo zavjesa, s ciljem da u kuhinju dopire maksimalna moguća količina svjetlosti, a nastojite višebojnost svesti na minimum s obzirom da norme modernog dizajna ipak nalažu određenu uniformiranost elemenata.
Dominantna boja mora biti bijela ili metalik siva uz tek pokoji dašak drvenog radi kontrasta, što znači da morate zaboraviti na raskošne stolice i stolnjake, obavezno odstranite vaše ukrasne tapete, a sve površine moraju biti očišćene od suvišnih ukrasa, kuhinjskog alata, pribora i aplikacija. U tom slučaju možete razmisliti i o alternativnim načinima osvjetljenja, poput usmjerenog LED osvjetljenja iznad najvažnijih radnih površina poput plohe ili otoka.
houzz
Naravno, postoji još mnogo stilova koje možete inkorporirati u kuhinju čak i ako vam je budžet izrazito tanak – uz nešto truda, strpljenja, vremena i istraživanja vaša će kuhinja zasjati, a da pritom nećete potrošiti ni desetinu svote koju bi morali odvojiti za novu kuhinju.
Ukoliko “izradi sam” opcija nije vaš stil te biste radije taj posao prepustili profesionalcima, navratite na stranicu ekipe iz Dan Studio gdje se možete informirati o cijeni izrade kuhinje po mjeri te pogledati aktualne trendove u uređenju kuhinja što Vam može poslužiti kao izvor inspiracije za vlastite projekte. Želimo vam dobru zabavu i zapamtite da vam je mašta jedina granica!

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here