Ulaz u selo Vrbica Priroda selo Vrbica

Vrbica, zaseok sa pedesetak kuća, smjestio se u srcu Bilogore, oko 12 kilometara sjeveroistočno od Bjelovara. Sa tri strane opasan velikim šumama, a s jedne vinogradima, poljima i voćnjacima. Šume su isprepletene s mnoštvom šljunčanih cesta i šumskih puteljaka pogodnih za vožnju biciklima, jahanje i duge šetnje. Jedna od tih cesta vodi i u susjednu Podravinu!
Posjetite li taj zaseok, dočekati će Vas ugodan krajolik, miris svježe uzorane zemlje, opojni miris livadnog cvijeća, voćaka i rascvjetanog bagrema ili lipe. Uputite li se u šetnju tim kutkom mira, ispratiti će Vas ljubopitljivi, nevini i znatiželjni pogledi rijetkih seljana. Uši će Vam ispuniti mir narušen samo cvrkutom ptica, zujanjem pčela po okolnim voćnjacima ili rascvjetalim grmovima i stablima divlje trešnje, bagrema, lipe,..Nađete li se u jesen u tom miru, ne propustite se osladiti samoniklim divljim kupinama. Ukoliko ste ljubitelj gljiva, svakako ponesite košaricu.
Selo je dobilo ime po prepričanoj legendi iz doba turskih osvajanja, kada se nekolicina seljana spasila sakrivši se u veliku šuplju vrbu. Koliko je istine u tome, teško je reći. Selo se nekada isticalo uzgojem lana i proizvodnjom lanenog platna. Bilo bi lijepo obnoviti ta znanja.
Možda je šteta što ljubitelji prirode i slučajni posjetitelji nemaju mogućnost kušati stara, jednostavna jela iz doba težaštva. Možda jednog dana?

Kako pronaći Vrbicu?

Najjednostavnije je koristiti navigaciju! Ukoliko ne raspolažete istom, opisati ću Vam mogućnost dolaska iz pravca Bjelovara. Izlaskom iz Bjelovara, slijedite table s oznakom ceste za Koprivnicu, odnosno Đurđevac. Proći ćete selo Markovac i kod benzinske pumpe skrenite desno u smjeru Veliko Trojsvo i Šandrovac. Nakon 6 do 8 km ući ćete u Veliko Trojstvo. Prođite kroz centar i na oštrom zavoju udesno, Vi morate skrenuti lijevo (ravno) i pritom budite pažljivi. Skrećete sa glavne ceste. Vozite se ravno oko 2 km i kod kapelice skrenite na desno. Postoji i putokaz. Držite pravac i nakon 2 km ugledati ćete Vaš cilj – selo Vrbicu.

3 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here