SEO optimizacija sajtaSEO je skraćenica od engleskog izraza Search Engine Optimisation, i u prevodu znači optimizacija za pretraživače. O čemu se tu zapravo radi?
Radi se o tome da je seo optimizacija proces kojim se određeni sajt optimizuje za google i ostale pretraživače, tako da se što bolje pozicionira za ključne reči koje se ciljaju u okviru određene SEO kampanje. Kampanje obično traju po nekoliko meseci, neke čak i do godinu dana, jer je potreban malo duži period (minimum 2-3 meseca) da bi se videli pravi rezultati rada.
SEO optimizacija se sastoji od 2 vida optimizacije a to su:
On Page optimizacija – odnosi se na optimizaciju na samom sajtu. To znači podešavanje home title-a, alt title-a, tagova, kao i samog sadržaja koji se nalazi na tom sajtu. Jako je bitno sve to podesiti da bi se na taj način olakšao proces boljeg pozicioniranja na google pretraživaču. U sklopu on page optimizacije je i seo pisanje članaka, koje predstavlja tako napisane članke da njih google prosto obožava. A to znači da sadržaj bude unikatan, kvalitetan i dobro optimizovan.
Off Page optimizacija – odnosi se na optimizaciju van samog sajta. A to znači da se na sajt linkuje sa drugih sajtova i blogova. Tako se ka sajtu stvaraju backlinkovi koji će u mnogome pomoći da se sajt što bolje rangira, dobije veći Page Rank i veći autoritet. Backlinkovi se mogu graditi pomoću raznih metoda, a najčešći su svakako: klasične razmene linkova, blog komentarisanje, forum profili, dodavanje sajtova u direktorijume, social bookmarking itd. Linkove ka sajtu treba graditi polako i postepeno, da bi to sve u očima google-a izgledalo što prirodnije i verodostojnije. Ako je sajt novootvoren i vrlo mlad, ne treba u prvih 15-20 dana preterivati sa linkovima, već ih graditi pametno i postepeno.
Da bi Vaš sajt bio dobro pozicioniran na google, trebate imati dobro odrađenu i On Page a i Off Page optimizaciju. To može oduzeti jako puno vremena dok se sve podesi na sajtu, a i još više dok se stvaraju kvalitetni backlinkovi koji će poboljšati rangiranje sajta i dati mu veći Page Rank i autoritet.
Iz tog razloga, i na našim prostorima već postoje servisi koji pružaju usluge SEO optimizacije a jedan od njih je svakako i novootvoreni:
SEO usluge – www.seousluge.com

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here