Šetnja kroz Kalemegdan i Beogradsku tvrđavuŠetnju Beogradskom tvrđavom i Kalemegdanom ne možemo započeti da ne znamo ništa o samom postanku Tvrđave. Ako želite da nakon odmaranja u Beogradu izađete da prošetate, ova ruta je pravi izbor, jer krije najstariju istoriju glavnog grada.
Izuzetan prirodni položaj, kao i istorijski događaji koji su se vekovima oko njega odvijali sa pravom Kalemegdan izdvajaju kao glavno obeležje Beograda. Turci su pored strateškog značaja videli i neverovatnu lepotu ovog mesta i zato su ga nazvali „fećir bajir“, što znači breg za razmišljanje. Međutim u njihovo vreme na mestu današnjeg parka se nalazilo pusto polje. Kada je Beogradska tvrđava predata 1867.godine knezu Mihailu, počinje sađenje drveća ispred Tvrđave. Kalemegdanskom parku prilazimo iz Ulice kneza Mihaila. Tu se nalazi spomenik potomku čuvenih beogradskih porodica Milanu Rakiću, pesniku i diplomati. Njegove pesme će lepotom stila doprineti evropeizaciji srpske poezije. Pri ulasku na Veliki Kalemegdan susrećemo se sa bistom Stevana Mokranjca, čuvenog kompozitora i osnivača srpske etnomuzikologije.
Šetnju dalje produžavamo pored bista Radoja Domanovića, Jovana Dučića, Borisava Stankovića, Đure Jakšića i Vojislava Ilića. Fontana „Borba“ se nalazi u centru kružne aleje na Velikom Kalemegdanu. Fontana predstavlja ribara u borbi sa zmijom. Oko ove fontane su se između dva svetska rata održavale zabave uz valcere koje je izvodila gradska kapela. Beogradske mlade dame i gospoda su plesali na ovom platou nedeljom pod budnim okom svojih roditelja. U samom vrhu Velikog Kalemegdana se nalazi Grobnica narodnih heroja, gde se nalaze biste poprsja Ive Lole Ribara, Ivana Milutinovića, Đure Đakovića i Moše Pijade. Karađorđeva kapija se nalazi odmah iza Spomenika zahvalnosti Francuskoj. Dobila je naziv po srpskom knezu Karađorđu Petroviću, koji je kroz nju ušao u Beogradsku tvrđavu 1806. godine. Turci su kapiju zazidali, a most na njoj porušili 1813. godine da bi zatrpali trag ovom za njih nemilom događaju.
Stambol kapija se nalazi na ulazu u Gornji grad. Sagrađena je u 18. veku od fino tesanih kamenih blokova sa ogromnim vratima. Kroz Stambol kapiju ulazimo u Beogradsku tvrđavu. Nastanak ove građevine se vezuje za prvi vek nove ere, kada su ovde živeli Kelti i Rimljani. Despot Stefan je u 15. veku izgradio tvrđavu kakvu vidimo danas. U 18. veku za vreme austrijske okupacije Tvrđava je bila najvažnije vojno utvrđenje u Evropi. Daljom šetnjom spuštamo se u Unutrašnji grad Beogradske tvrđave. Tu se nalazi „Rimski“ bunar, čiji je popularni naziv pod velikim znakom pitanja, jer nema podataka ni da je postojao u srednjem veku niti da su ga sagradili Rimljani. Skulptura Pobednika je postavljena 1928. godine na zapadnom uglu Gornjeg grada, a u čast desetogodišnjice proboja Solunskog fronta. Otpor javnosti zbog ideje da se naga muška figura postavi u centru grada je bio veliki pa je skulputra postavljena tek godinu dana kasnije. Kapija Karla VI se nalazi na ulazu u Donji grad i posvećena je nemačkom caru Karlu VI, koji je osvojio Beograd 1717. godine. Kapija je najznačajnije ostvarenje baroknog graditeljstva u ovom delu Evrope i najstarije zdanje sa očuvanim grbom u Beogradu.
Pogled sa Beogradske tvrđave na Ušću reke Save, panorama sremske i banatske ravnice, ali i brdovite Šumadije neće vas ostaviti ravnodušnim.
Smestite se u nekom udobnom apartmanu u Beogradu i potom krenite u šetnju koju ćete pamtiti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here