Skrivači rasvete u spuštenim plafonimaZa postavljanje kaskada i lukova ili ugradnju dekorativne rasvete, klimatizacije, najbolje rešenje je postavljanje gipsanih plafona. Kao jedinim preduslovom za pravilno obavljanje ovih radova smatra se to da tavanica bude dovoljno visoka.

Koliko mora da bude visoka tavanica da bi se postavili spušteni plafoni:

Minimalno spuštanje plafona je od 16 – 18 santimetara i reč je o prosečnoj visini kako bi se omogućilo ugrađivanje halogene rasvete ili sistema centralne klimatizacije. Zaključak je da tavanica mora biti minimum 2,85m da bi bilo moguće spuštanje. Ukoliko nema dovoljne visine prostor ćete skučiti i načiniti ga nefunkcionalnim.

Izrada konstrukcije:

Elementi spuštenih plafona su gips kartonske ploče i metalna konstrukcija. Pod metalnom podkonstrukcijom podrazumevaju se U profili pravilno raspoređeni i na određenom rastojanju (obično na oko 50 santimetara). Vešaljke služe kako bi se štelovala visina i plafon doveo u pravilan i precizan horizontalni položaj. Debljina gips kartonskih ploča kojima se oblažu plafoni iznosi 1cm. U kupatilima je zbog velikog prisustva vode i vlage neophodno korišćenje vlagootpornih ploča koje su u zelenoj boji. Kada se pravilno spoje konstrukcija i gipsploče, sledi ispunjavanje spojeva odnosno nanošenje git mase i postavljanje mrežice koja ne dozvoljava da se jave pukotine između spojeva ploča.
Kod postavljanja polukružnog lučnog plafona koriste se savitljive ploče dok se za spojeve koristi beli akril.

Koliko koštaju gipsarski radovi:

Cene variraju i zavise od mnogo toga. Važno Vam je prvenstveno kvalitet radova pa i ako Vam se možda učini da je cena visoka, a kvalitet na nekom već dokazanom primeru ili po preporuci prijatelja izuzetno visok, bolje je i da uložite nešto više novca ali da budete sigurni da ćete dobiti upravo ono što ste tražili i budete zadovoljni.
Izrada ravnih spuštenih plafona kreće se od 12 do 15 eura po kvadratu. U cenu naravno ulazi sav potreban materijal kao i usluge majstora.
Za postavljanje kaskada i smeštanje indirektnog osvetljenja računa se dužni metar i cena formira upravo na taj način. Uglavnom je to 10 eura po dužnom metru a za neke komplikovanije oblike kaskada cena može biti i veća.
Treba naglasiti da se svaki otvor za sijalicu ili neku drugu vrste rasvete posebno naplaćuje. Za svaku izbušenu rupu u plafonu kako bi se ugradile svetiljke treba izdvojiti pola ili 1 euro po otvoru. Od svetiljki zavisi kolika će biti veličina otvora pa se iz tog razloga savetuje da rasvetu unapred obezbedite pre nego što se počne sa otvaranjem rupa za njihovo postavljanje.
Odabir halogene ili led rasvete, dioda i raznih drugih sijalica i vrsta osvetljenja zavise isključivo od Vašeg ukusa i želja a između ostalog Vi sami odlučujete koliko novca ćete potrošiti na ovaj vid dekoracije Vašeg prostora.

Podjednako dobri i za poslovne i stambene jedinice:

Možda su nekada bili prisutni samo u poslovnim prostorima ali spušteni plafoni su odavno deo enterijera u svim kućama i stanovima naročito onim moderno uređenim. Laka ugradnja i obrada, pregršt mogućnosti kad je reč o oblicima kao i smeštanje svih instalacija samo su neke od prednosti spuštenih plafona i drugih gipsarskih radova.

1 KOMENTAR

  1. Spusteni palfoni su prisutni svuda, jane znam neki noviji ili renovirani stan da nema spustene plafone. Prednsoti su ocigledne, necu da ponavljam tekst, ali angazovati majstore da vam ga naprave je postalo preskupo. Imam utisak da je ranije cena bila daleko prihvatljivija.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here