Sada kada smo nešto naučili o prehrani kunića, evo i nekoliko poučnih informacija oko smještaja i držanja kunića.
Kao što sam već bila naglasila, kunići su ustvari vrlo skromna bića, koja uz puno ljubavi i malo potrebnih stvari pružaju pregršt lijepih i ugodno provedenih trenutaka. Ustvari kada malo razmislim, jedino što im treba je kavez, posuda za jelo, posuda za piće iliti pojilica, stelja za obavljanje nužde, malo igrački, te sijeno i voda. Da, to su glavne potrepštine, no u nastavku ću malo više o njihovim navikama i potrebama, a tiču se smještaja.
Patuljasti kunić u kavezuKuniće u stanu možete držati u kavezu ili ako vam prostor dozvoljava, mogu se držati i slobodno. Ako je ovo prvo, tada bi kavez trebao biti dovoljno velik da se mogu smjestiti posude za hranu i vodu, stelja u koju će vršiti nuždu i dovoljno prostora da se kunić može rastegnuti koliko može. Ovisno o veličini kunića, preporučljivo je da kavez ne bude manji od 60×60. Također je bitno da se izbjegavaju kavezi sa rešetkastim dnom, jer kunići vole čvrstu podlogu. Posuda za vodu ima različitih, no ukoliko kunića držite u kavezu – kupite mu pojilicu koju možete pričvrstiti na stijenke kaveza, jer time dobiva prostor za igru i izležavanje.
Patuljasti kunić izvan kavezaUkoliko vam prostor u stanu dozvoljava da mu date slobodu kretanja, tada vam također preporučamo da mu kupite kavez u kojem ćete mu smjestiti posudu za hranu i stelju za obavljanje nužde. Kavez kunićima služi kao „gnijezdo“ u kojem se osjećaju sigurno, gdje će naći svoj mir i u kojem će boraviti i ako su vratašca otvorena. Kada je u kavezu, nemojte ga dirati ako primijetite da mu se to ne sviđa, tj. nemojte činiti nikakve radnje u kavezu koje mu se ne sviđaju – to je ipak njegov teritorij i neka tako i ostane. Prostor u kojem se slobodno kreće morate obavezno dodatno osigurati, a to se prvenstveno odnosi na uklanjanje svih mogućih kablova ili ih trebate dobro zaštiti. Kablovi im služe za razbijanje dosade pa ih vole grickati, a ukoliko zagricnu previše mogu se i ozlijediti.
Promjenu stelje treba vršiti kada kunić nije u kavezu – dapače, on će vam doći često i „priskočiti u pomoć“ oko pospremanja stvari koje ste izvadili iz kaveza i tada to neće smatrati „neprijateljskim“ činom na svoj prostor. Ako još nije dovoljno uvježban glede obavljanja nužde na za to određenim mjestima, preporučljivo ga je držati u kavezu barem preko noći ili dok je sam u stanu.
Ponekad, čak i kunić koji ima puno prostora može postati „zločest“, a to se zna desiti kada se osjeća zapostavljenim, kada je dugo sam i kada mu je dosadno, pa tada za inat voli nuždu obaviti na mjesto koje za to nije određeno. Nemojte ga kažnjavati, već popričajte s njim, objasnite mu da to nije u redu, te se malo pomazite s njime. Vidjet ćete da će vam biti vrlo zahvalan i njegova „zločestoća“ će za tren nestati i neće se ponoviti.
Ako ga želite izvesti u dvorište ili prirodu, nikada, ali nikada ga nemojte ispuštati iz vida, jer dovoljno je samo nekoliko trenutaka da dotrči susjedov pas ili čak mačka, a da o drugim grabežljivcima koji se mogu naći u prirodi, niti ne pričam.
Kunići obično spavaju i drijemaju tijekom dana, ali su spremni za igru ujutro i kasno navečer, te u većem dijelu noći. Omogućite im malo trčanja i igre uvečer kada ste kod kuće ili ujutro prije nego idete na posao.
Najrađe se zadržavaju na mekanim podlogama kao što su tepih, otirači i trava, dok glatke površine kao što su parketi, pločice ili linoleum ne vole previše. No s vremenom će se naviknuti na te glatke površine, pa će se odlučiti na pothvat kao što je pretrčavanje „brisanog“ prostora od nekoliko metara, no opet, nikada ga nećete vidjeti da bezbrižno odmara na takvim podlogama.
Prehrana kunića

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here