SmrčakU šetnji uz rijeku Dravu nemalo sam se iznenadio ugledavši čudnu gljivu naboranog klobuka poput mozga. Prisjećajući se prolistanih knjiga o gljivama, shvatio sam: pa to je moj prvi smrčak! Ne mogu vam opisati kako me preplavilo zadovoljstvo i ushit. Ljubomorno sam slušao poznavatelje gljiva kako su “nabrali” smrčke. Evo i meni se posrećilo. Pomislih, gdje je ovaj jedan sigurno su i drugi. I bio sam u pravu. Nakon “kratkog” vremena (cca 2 sata) našao sam još nekoliko primjeraka.
Malo me začudio različiti izgled naboranih klobuka. Jedni su imali okruglasti, a drugi zvonasti oblik. Za žitelje koji od svog djetinjstva sakupljaju smrčke,radi se o jednoj vrsti različitih oblika. Nisam imao mira te sam kontaktirao literaturu i otkrio da se radi o smrčku i stožastom smrčku. Mjesta za zabrinutost nema, jer sve vrste su jestive i iznimne kakvoće.
Jednostavno jelo od svježih smrčaka
Stanište i gdje ih tražiti?

Smrčak raste pojedinačno ili u manjim skupinama u travnju i svibnju po rubovima šuma, uz rijeke i potoke, a osobito ispod jasena i lijeske. Stožasti smrčak raste po crnogoričnim šumama. Hibridni smrčak raste u neposrednoj blizini topola.
Međimurje je poznato po smrčku i vrijedno gljivarsko društvo “Smrčak” iz Nedelišća, svake godine organizira gljivarijadu povodom sakupljanja smrčaka, na koju dolaze gosti iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja.
Ukoliko se želite okušati u traženju smrčka, posjetite Međimurje. Želim vam puno uspjeha!

8 KOMENTARI

  1. OBOZAVAM BRATI SMRCAK .PRIJE PET DANA SAM IH VEC NASLA MADA OVE GODINE KASNO JER JE STALNO BILO SNIJEGA, A PROSLIH GODINA SAM IH NALAZILA POLOVINOM FEBRUARA ILI KAD IZNIKNU RANO ONDA IH MRAZ UBIJE. NIKADA NISAM NASLA SMRCAK OKO LIJESKE I JASENA U STVARI NISAM NI TRAZILA . KOD NAS JE OBICNO U CRNOJ SUMI I JASIKAMA. AKO JE NEGDJE SRUSENA JASIKA ILI GRANE OD JASIKE SLEDECE PROLJECE MORA BITI SMRCKA PA JOS KAD IMA DOSTA KISE I DOSTA SUNCA TRAJE I TRI MJESECA . BACILA SAM OD CISCENJA PO DVORISTU KILA I KILA ALI NIKAD NIJE IZNIKO NI JEDAN. SRECNO BERACI UZIVAJTE

  2. 11.04.2013. danas sam nasao desetak pretpostavljam smrcka. Nisam se ranije sretao sa njima i pomalo me brine informacija da postoji rani smrcak (Guromitra esculenta) koji je veoma otrovan. Smrcci koje sam pronasao imaju visoke i suplje drske a veoma male kapice braon boje. izuzetno su lomljivi a kapice na najmanji dodir otpadaju. Inace nasao sam ih na jednom mestu na obodu sume gde je zemlja vlazna. Ako neko ima sliku ranog smrcka (otrovnog) neka posalje sliku. Hvala!

  3. nislija to sto si nabrao ako je guromitra esculenta ili babino uvo kako je kod nas zovu nije jestiva gljiva nego otrovna nije smrtno otrovna ako se pojede jednom u manjoj kolicini . ima slicna babinom uvu koja je kao jestiva i ona je dobro svijetlija skoro zuta, ali ja je nebi jela. obje ove vrste rastu kad i smrcak cak znaju da rastu uz smrcak malte ne iz istog korijena.zato se drzi smrcka on upravo ovih dana krece .ja vec odavno berem pomalo i svaki put sve vise ih nadjem,iako su mi planine jos pod snijegom i jos nije krenula prava berba.neznam bas ovo oko slike kako da posaljem ali ako ti mozes da slikas to sto si ubrao i posaljes reci cu ti o cemu je rijec. pozdrav i oprezno

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here