Sokobanja - srpska kraljica turizmaZa nju se obično kaže da je “srpska kraljica turizma” i to, svakako sa dobrim razlogom. Smeštena u jugoistočnom delu Srbije, Sokobanja zauzima vrlo specifičan položaj. Okružuju je čak četiri planine i to: Rtanj, Ozren, Devica i Bukovnik, te joj svežeg planinskog vazduha nikada ne manjka, pa se smatra i vazdušnom banjom. Na reci Moravici, koja izvire podno planine Device i protiče kroz Sokobanju, napravljeno je veštačko jezero, poznato kao Bovansko.
Nalazi se na idealnoj nadmorskoj visini od 400 metara. A geografski položaj koji zauzima se, takođe smatra idealnim, jer je šume koje koje se prostiru sve do obala reke Moravice zaklanjaju od jakih vetrova.
U Sokobanji postoji čak pet izvora lekovite termo mineralne vode ( “ Sonda Park “, “ Bunar Preobraženje “, Banjica Bazen I “, “ Banjica II “, “ Pijaca “), a prosečna temperatura vode je između 28 i 45 stepeni Celzijusovih. Voda sa ovih izvora spada u najradioaktivnije na području naše zemlje. Uz to, koncentracija radioaktivnih gasova je izuzetno velika, pa je svaki posetilac, hteo ili ne hteo izložen prirodnoj inhalaciji. Upravo to je jedan od razloga zbog čega se Sokobanja svrstava u red vazdušnih banja.
Iako boravak u Sokobanji pogoduje svima, pa i onima koji su izuzetnog zdravlja, ipak indikacije za lečenje u njoj su: većina oboljenja disajnih puteva ( bronhijalna astma, hronični bronhitis, ali i oporavak nakon bronhitisa i zapaljenja pluća, što se posebno odnosi na najmlađe ), hronična takozvana “ ženska oboljenja “, povišeni krvni pritisak, anemija, iscrpljenost organizma, hronični reumatizam, oporavak nakon povreda…
Iako su prisutni različiti načini korišćenja lekovitih termo mineralnih voda, te lečenje pomoću njih, najčešće se sprovodi kupanje u bazenima napunjenim termalnim vodama sa ovih izvora.
Da Sokobanja nije samo okrenuta lečilišnom turizmu dokaz su brojne kulturno – umetničke manifestacije kojima je domaćin. Uz to, za ljubitelje aktivnog odmora postoji mogućnost obilaska brojnih znamenitosti koje se nalaze u njenoj okolini. Između ostalih, tu su: Sokograd, izletište Lepterija, obližnje planine Rtanj i Ozren, Sesalačka pećina, izvor odnosno Vrelo reke Moravice…
Što se smeštajnih kapaciteta tiče, u Sokobanji postoji visokokvalitetan smeštaj, a cene su primerene, te ćete vrlo lako naći odgovarajući smeštaj.
I za ljubitelje takozvanog “ seoskog turizma “ Sokobanja ima rešenje. Iako u njenoj okolini postoji veliki broj sela, jedino koje se, za sada smatra turistički razvijenim je selo Jošanica, na čijoj teritoriji takođe postoje termo mineralne vode, ali i lekovito blato.
Ljubitelji lova i ribolova, mogu uživati u svom hobiju i na teritoriji Sokobanje. Moguće je ići u lov na: zečeve, divlje guske i patke, šljuke, jarebice, prepelice, ali i divlje svinje i srndaće i srne. Što se ribolova tiče, gostima je na raspolaganju pomenuto Bovansko jezero. Iako je ribolovni turizam na teritoriji opštine Sokobanja, čini se slabije organizovan u odnosu na lovni, to se poslednjih godina poprvalja. Na Bovanskom jezeru je moguće upecati sledeće vrste riba: som, šaran, smuđ, amur, babuška ( poznata i kao bela riba ), grgeč, deverika…
Ako ste ljubitelj ne tako aktivnog odmora, onda ćete sigurno uživati u lepo uređenim banjskim parkovima i stazama. A ako poželite da odmorite, na raspolaganju su vam brojni ugostiteljski objekti, koji su smešteni po čitavoj Sokobanji, mada ih najviše ima u samom centru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here