Sport - glavni marketinški kanal Hyundaia„Hyundai“ je i ovog leta u centru pažnje, makar kada je svet marketinga u pitanju. Južnokorejska kompanija generalni je sponzor Svetskog fudbalskog prvenstva u Brazilu i jedan je od strateških partnera UEFA i FIFA. Nedavno, „Hyundai“ i FIFA potpisali su ugovor o generalnom sponzorstvu i za sledeće svetske kupove, 2018. i 2022. godine.
Takođe, kompanija će biti drugi najvažniji sponzor UEFA takmičenja do 2017. godine. Na ovaj način, „Hyundai“ se pozicionirao kao jedan od lidera na globalnom tržištu automobila.
Osim saradnje sa najvećim fudbalskim asocijacijama na svetu, „Hyundai“ je pokrovitelj svestske serije skijaških skokova, koja se održava pod pokroviteljstvom FIS „Svetske skijaške organizacije“. Na ovim takmičenjima, u skladu sa svojim sportskim karakterom, glavni pokrovitelj je „Hyundai Santa Fe“ model.
Vodeći računa o raznim aspektima sporta i povezujući ih sa svojim modelima, „Hyundai“ je pokrovitelj i Svetskog golf kupa, pod pokroviteljstvom PGA „Profesionalne golf asocijacije“. Ovo veliko i prestižno takmičenje, prilika je da se kompanija nametne i kao prepoznatljiv proizvođač luksuznih modela automobila i rezervnih auto delova za iste. Upravo zato, zvanično vozilo ovog takmičenja je model „Equus“, koga odlikuje spoj sportske dinamke, modernog dizajna i luksuza.
„Hyundai“ ima i svoj trkački tim, koji učestvuje u Svetskom šampionatu za automobile, WRC. Tim je osnovan 2012. godine, stacioniran je u Nemačkoj, dok je vozilo ekipe model I20.
Kompanija poseduje i svoj sopstveni fudbalski klub. „Hyundai“ je najpre bio generalni sponzor južnokorejske ekipe “Jenobuk Bufallo“, koja je kasnije promenila ime u „Jenobuk Hyundai Motors“ pošto ju je kompanija kupila. Ekipa se takmiči u najelitnijem Korejskom fudbalskom takmičenju.
Kompanija je takođe i generalni sponzor Australijske profesionalne fudbalske lige, „A League“. Popularnost „Hyundai-a“ u Australiji dovela je i do sponzorstva jednog od najboljih timova australijskog fudbala, „Carltona“.
U Sjedinjenim Američkim Državama, „Hyundai“ je sponzorisanjem američkog koledž fudbala, postao najveći pokrovitelj sporta u istoriji Amerike. Podatak koji svakako nije za zanemarivanje.
Zanimljivo je da je za učešće na olimpijskim igrama 2012. „Hyundai“ sponzorisao južnokorejskog klizača Kim Juna, sa čak devet miliona dolara.
„Hyundai“ je kompanija koja u Južnoj Koreji slovi za naprednu i velikog pokretača novina. Kompanija se tako ponaša i na polju marketinga. Ne samo da je oficijelni sponzor velikog „Olimpika“ iz Liona, „Hyundai“ je napravio korak napred, i zajedno sa francuskim fudbalskim klubom pokrenuo društvenu mrežu za sve navijače „Olimpika“, „SociOL Room by Hyundai“. Na ovaj način, „Hyundai“ je postao i digitalni sponzor ovog francuskog kluba, što je korak dalje u globalnom sagledavanju marketinga.
Možda baš zbog globalnog prisustva na svetskim sportskim priredbama, „Hyundai“ je uvršten u sto svetskih najprepoznatljivijih brendova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here