Spriječite gubitak podataka sa oštećenog hard diskaPrevencija je uvijek najbolji lijek. Zašto biste i morali izgubiti svoje podatke, slike, glazbu sa hard diska ako ne morate? Kako biste izbjegli situaciju u kojoj gubite skoro pa cijeli vaš život, pročitajte u nastavku par savjeta za prevenciju.
Zlatno pravilo broj 1 – Backup
Ništa nije jednostavnije od backup-a kako biste spriječili gubitak podataka i izbjegli skupe akcije vraćanja istih. Backup jednostavno znači imati barem jednu kopiju izvornih podataka, po mogućnosti ne na istom disku. No i backup često može biti pogrešno shvaćen, na primjer
– Spremanje podataka na USB i brisanje izvornih podataka sa hard diska
– Spremanje podataka na drugu particiju na istom hard disku na kojem se nalaze i izvorni podaci.
Druga stvar je ta da korisnici ne odrade backup svojih podataka kako treba, ili ih prebace na mjesto zaštićeno lozinkom koju kasnije zaborave ili ne naprave backup svega na ispravan način. Ako su vaši podaci važni, i ako smatrate da ćete nakon oštećenja hard diska biti potreseni činjenicom da bez njih ne možete, pohranite sigurnosne kopije na nekoj off-site lokaciji (izvan vašeg doma). To pomaže zaštititi vaše backup podatke od oštećenja u slučaju požara ili druge prirodne katastrofe. Stvarati rezervne kopije je prilično složena operacija. To je čin u kojem morate biti vrlo disciplinirani i jedini je put da se zaobiđe katastrofe poput kompletnog gubitka podataka.
Stvorite si dobre radne navike
Ako odaberete da odradite ove korake koje ćemo vam savjetovati prilikom rada na računalu, pomoći će vam da se spriječi veliki gubitak podataka te u najgorem mogućem slučaju, povećati vam šanse za uspješan oporavak i spašavanje podataka sa hard diska.

 • Napravite 2 particije, jednu za vaše instalirane programe, a drugu za vaše podatke. Ukoliko se “sruši” particija gdje su instalirani programi, vrlo su velike šanse da ćete s druge particije na kojoj se nalaze vaši podaci vrlo lako moći “oporaviti”
 • Ako imate izbora, izaberite NTFS file system umjesto FAT32 file sistema. Ne samo da vam daje više fleksibilnosti u veličini datoteka i foldera i kontrole sigurnosti, u slučaju oštećenja hard diska, daje vam i veće šanse za dobar oporavak. Detaljniju usporedbu ova dva sistema možete pronaći ovdje.
 • Ako je ikako moguće, nemojte koristiti šifriranje datoteka i foldera.U slučaju pada sustava hard diska, oporavak će biti teži. No, ako stvarno to morate učiniti radi tajnosti vaših podataka, zaštite šifrom samo odabrane datoteke, a ne sve.
 • Ako ne koristite računalo dulje vrijeme, isključite ga. Nemojte ga staviti na “spavanje” i ostaviti ga preko noći, jer postoje šanse od strujnog udara ili druge štete koju nećete moći na vrijeme spriječiti.
  Imajte instaliran anti virusni software i redovno ga ažurirajte
  Anti-virusni software-i su dizajnirani kako bi zaštitili vaše računalo od računalnih virusa i drugih zlonamjernih kodova. Neki virusi su stvoreni za brisanje, mijenjanje i javnu objavu vaših podataka. Većinu virusa je danas lako “pokupiti” preko interneta i to je razlog zašto morate imati siguran anti-virus software sa uključenim firewall-om. Svakako ažurirajte svoj anti-virus software s najnovijim datotekama za maksimalnu sigurnost. Anti-virus, bez najnovijih ažuriranja je vrlo ranjiv na napade najnovijih virusa koji se pojavljuju svakodnevno.
  Redovito održavajte svoje računalo
  Odradite disk defragmentaciju jednom u nekoliko mjeseci (detaljne upute kako defragmentirati hard disk). Takav postupak osigurava da se podaci rasporede i organiziraju te dozvole lakši pristup podacima prilikom oporavka. Obrišite privremene datoteke i one koje ne koristite. Pomaže zadržati vaš hard disk u top formi.
  Izvor fotografije: http://www.data-recovery-program.net/

 • Komentiraj

  Please enter your comment!
  Please enter your name here