Srbija - zavičaj rimskih imperatoraDunav je bio istočna granica rimskog carstva. Stoga ne čudi činjenica da je na tlu današnje Srbije rođeno 18 rimskih imperatora, što je petina od ukupnog broja imperatora. Oni su podigli Sirmijum, Singidunum, Viminacijum, Feliks Romulijanu, Naisus, Medijanu, Justinijanu Primu, Ulpijanu i druge antičke gradove.

Trajan Decije (249 – 251)

Decije Trajan je rođen u današnjem Martinci u okolini Sirmijuma (Sremska Mitrovica). Bio je izuzetan vojskovođa. Postavljen je na presto nakon što je u bici kod Verone pobedio tadašnjeg cara Filipa Arabljanina.

Hostilijan (251)

Gaj Valens Hostilijan je bio car svega godinu dana. U novembru 251. godine nalazio se u Viminacijumu, i tada je bio zaražen kugom. Hostilijan je umro od te bolesti. Bio je prvi car u poslednjih četrdeset godina koji je umro prirodnom smrću.

Klaudije II Gotski (268 – 270)

Klaudije II Gotski vladao je samo dve godine. 14. februara 269. godine je naredio ubistvo odsecanjem glave, hrišćanskog monaha Valentina. Danas se u katoličkoj crkvi ovaj dan obeležava kao Sveti Valentin, a širom sveta kao dan zaljubljenih.

Aurelijan (270 – 275)

Lucije Domicije Aurelijan je rođen septembra 214. godine u Donjoj Panoniji, na tlu današnje Srbije. Umro je 275. godine kod Konstantinopolja u času kada je planirao da ponovo osvoji Mesopotomiju.

Prob (276 – 282)

Naslednik Aurelija je rođen u današnjoj Sremskoj Mitrovici. Za vreme njegove vladavine u Srbiji je počela proizvodnja vina, jer je na Fruškoj Gori zasađena kvalitetna vinova loza

Maksimiljan Herkulije (285 – 305, 310)

Herkulije se na prestolu zadržao punih 20. godina, a iza njega je ostala palata Felix Romuliana kod Zaječara.

Konstancije Hlor (293 – 306)

Konstancije bio je car Zapadnog Rimskog carstva i njegov sin je čuveni Konstantin Veliki. Rođen je u Dardaniji koja se pružala od Knjaževca do Velesa. Dardance su starobalkanski narod za koje se veruje da su bili osnivači Troje i njihovi saveznici.

Galerije (293 – 311)

Galerije je rođen na teritoriji Dakije koja je približno obuhvatala današnju Rumuniju i deo Vojvodine. Dakija je predstavljala opasnost za Rimljane jer su za razliku od drugih varvarskih plemena bili prilično jedinstveni. Nakon drugih ratova, ona je uspešno osvojena.

Maksimin Daja (305 – 313)

Gaj Valerije Galerije Maksim je bio poznat pod svojim nadimkom Daja, kojeg je poneo iz seljačkog detinjstva. On je bio rođen na istoku današnje Srbije (Šarkamenu kod Negotina), na istoku provincije Gornja Mezija. U svom rodnom mestu podigao je palatu i to je jedna od samo 4 carske palate van Rima.

Flavije Sever (305 – 307)

Flavije Valerije Sever bio je car Zapadnog rimskog carstva, rođen u blizini Niša.

Konstantin Veliki (306 – 337)

Srbija - zavičaj rimskih imperatoraSrbija – zavičaj rimskih imperatoraNajveći od svih rimskih careva rođenih na teritoriji Srbije je rođen u današnjem Nišu. Vrlo rano dobio je titulu avgusta. Njegovo najvažnije delo je Milanski edikt, kojim je prestao progon hrišćana, a hrišćanstvo postalo priznata religija. Period mira iskoristio je za podizanje Novog Rima – Konstantinopolisa. Smatralo se da je 326. godine pogubio sina zbog sumnje da je učestvovao u zaveri.

Licinije (307 – 324)

Licinije je bio savladar Konstantina Velikog sa kojim je potpisao Milanski edikt ali je kasnije povukao potpis i nastavio sa progonima hrišćana. Nakon što je pokušao da podigne ustanak protiv Konstantina, ubijen je zajedno sa svojim sinom u Solunu.

Konstancije II (337 – 361)

Konstancije II je bio srednji od trojice sinova Konstantina Velikog. Konstancije je rođen u Sremskoj Mitrovici i dobio je titulu cezara od oca. Bitka kod Mursa u kojoj se obračunao sa uzurpatorom Magnencijem smatra se najkrvavijim bojem u čitavoj rimskoj istoriji.

Vetranion (350)

Vetranion je bio iskusni vojnik i oficir. Komandovao je nad trupama u Iliriku i Panoniji.

Jovijan (363 -364)

Flavije Jovijan je upamćen po neslavnom miru sklopljenim sa persijskim kraljem Šapurom II, ali i kao jedini rimski car rođen u Singidunumu (današnjem Beogradu).

Gracijan (375 – 383)

Flavijan Gracijan Avgust je bio car Zapadnog rimskog carstva i rođen na tlu današnje Sremske Mitrovice. Za vreme njegove vladavine hrišćanstvo je postalo vodeća vera u Carstvu.

Konstancije III (421)

Konstancije III je još jedan car rođen u Naisu, odnosno današnjem Nišu. Imao je briljantne vojne pobede, ali je umro posle samo godinu dana provedenih na prestolu. Njegov sin Valentinijan III je poslednji značajniji vladar zapadnog Rimskog carstva.
Ukoliko krenete u istraživanje za vaše seminarske radove iz ove oblasti, ne zaboravite da obratite pažnju na uticaj ovih rimskih imperatora koji su ostavili na našu, a i njihovu domovinu. Iznenadićete se zanimljivostima, koje ćete otkriti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here