Srce Sarajeva - BaščaršijaKada pomislite na Sarajevo, na koji njegov kutak najpre pomislite? Većina ljudi pomisli najpre na mirisnu kaficu u Baščaršiji, na mesto koje najbolje oslikava dušu Sarajeva.
Kada sednete u neki od kafića, naručite domaću kaficu i dobijete je tradicionalno sa ratlukom. Tada možete utonuti u ritam grada i posmatrati ljude kako žurnim korakom jure kroz Baščaršiju ili pak uživaju u kafici baš kao vi.
Ovo je jedan od najlepših i najpoznatijih delova Sarajevo. Ova čaršija je veoma stara i može se reći da je kulturni i istorijski centar Sarajeva. Potiče još iz 15.veka kada ju je osnovao Isa-beg Ishaković. Njeno ime je nastalo od reči “baš” što znači glavni/a na turskom, dakle njeno značenje je “glavna čaršija”. Nakon velikog požara u 19.veku ona je pretrpela velike gubitke i smanjila se skoro dvostruko. Kasnije je tokom 40-tih godina postojala bojazan da će je komunističke vlasti uništiti, ali na veliku sreću to se nije desilo.
Baščaršija se nalazi u opštini Stari grad Sarajevo i leži na severnoj obali Miljacke. Krase je neki od najvažnijih bosanskih istorijskih objekata kao što su Gazi Husref-begova džamija i sahat-kula. Nijedan turista nije ostao imun na lepotu i duh Baščaršije i ne verujemo da je ijedan turista ikad posetio Sarajevo, a da nije video Baščaršiju. Pre osvajanja Turaka, najveće naselje je bilo oko trga Tornik, koji je bio ujedno i raskršće puteva i mesto gde se danas nalazi Ali-pašina džamija.
Baščaršija je nastala kada je 1462. godine Isa-beg Ishaković napravio prelep han koji je bio okružen brojnim dućanima. Pošto je u to vreme veliki deo stanovništva živeo kod Careve džamije, Isa-beg Ishaković je odlučio da izgradi most preko Miljacke i tako poveže stanovništvo sa novim trgovinskim centrom Sarajeva, Baščaršijom. Oko nje su odmah nikle nove čaršije: Bazerdžana, Kazaza, čaršija Sedlara i Sarača koja se danas zove ulica Sarači. Baščaršiju je posebno krasila džamija koju je 1528. godine izgradio Havedža Durak.
Gazi Husref-beg je izgradio njegovu čuvenu džamiju 1530. godine, a pored nje i medresu, bibilioteku, hamam, sahat-kulu i mnoge druge objekte izuzetno važne za Sarajlije i bosansku kulturu.
Srce Sarajeva - BaščaršijaNajveći uspon je Baščaršija doživela u 16. veku kada je tu postojalo čak 80 raznih vrsta zanata koji su bili orginazovani u cehovske organizacije. Baščaršija je bila podeljena po zanatima tako što su srodni zanati bili blizu jedan drugog. U ovom periodu je Sarajevo bilo veoma važan trgovinski centar na Balkanu i imalo čak 3 bezistana. Postojale su takođe i mletačke i dubrovačke kolonije. Baščaršija je tada mogla da se pohvali sa čak 12 hiljada zanatskih i trgovačkih dućana.
Kasnija istorija Sarajeva nije bila tako povoljna nažalost. Sredinom 17. veka ga je pogodio zemljotres, zatim par požara koji su prilično promenili opis ovog grada. Kasnije je usledila i provala Eugenija Savojskog koja je zaista opustošila grad. Nakon okupacije Austro-Ugarske, pa i nakon okupacije u Drugom svetskom ratu grad je postepeno počeo da se oporavlja i da se modernizuje. Uprkos raznim uticajima i nedaćama, Baščaršija je uspela da zadrži svoj značaj i karakterističan duh i dan danas je srce Sarajeva i omiljeno mesto turista iz celog sveta. Zato vam savetujemo da posetite Sarajevo i Baščaršiju!
Autor teksta:
Selena Vignjević

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here