valentinovoBez obzira kako će provesti taj dan, milijuni ljudi diljem svijeta obilježiti će ga na svoj način, ali vođeni istim osjećajima – ljubavlju i nježnošću.
Širom svijeta 14. veljače obilježava se Dan zaljubljenih – Valentinovo, dan kada se slavi i izražava ljubav prema partneru i bližnjima. Ime je dobio po legendi o svećeniku Valentinu, a početak datira u vrijeme starog Rima, ranog kršćanstva i doba vladavine cara Klaudija I. Da bi spriječio svoje vojnike da ostanu kod kuće s obiteljima i ne idu u rat, car Klaudije I zabranio je ženidbu i zaruke vojnicima. Svećenstvo se priklonilo toj odluci, osim svećenika Valentina koji se oglušio na carevu naredbu te je potajno održavao ceremonije vjenčanja svih mladih parova koji su to željeli. Kazna je bila surova – na dan 14. veljače, po carevoj naredbi, Valentinu su odrubili glavu, a nedugo nakon smrti, narod ga je proglasio svecem. Kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti rimski blagdan Luperkalije i smrt Svetog Valentina u jedan. Odlučili su da će se novi blagdan slaviti 14. veljače, a ime su mu dali u spomen na Svetog Valentina.
Postoje i druge teorije o porijeklu ovog praznika – u srednjevjekovo doba vjerovalo se da se ptice počinju pariti 14. veljače, pa otuda običaj slanja “Valentinovskih” čestitki. Najstariju čestitku za Valentinovo napisao je francuski vojvoda Charles Orleanski svojoj supruzi dok je bio u zatočeništvu u Engleskoj. Svake godine za Valentinovo se pošalju milijuni čestitki, a žene diljem svijeta dobiju milijune ruža. U Veronu, rodni grad Romea i Julije, svake godine stigne oko tisuću ljubavnih pisama upućenih Juliji.
Tradicija ovog blagdana ogleda se i u slanju anonimnih čestitki ili razglednica svojoj simpatiji uz prigodni tekst poput “Be my Valentine” ili kratkom rimom “Roses are red/Violets are blue/Oh my darling/I love you”.
Običaj je da svi zaljubljeni parovi na ovaj dan budu zajedno i da si nešto daruju kao mali znak pažnje.
Simbol Valentinova je Kupidon – starorimski bog ljubavi. Zamišljen je kao nagi zlatokosi dječak sa krilima koji prati Veneru, a predstavljen je sa zlatnim tobolcem, lukom i strijelom. Vjerovanje je da se onaj, koga Kupidon pogodi svojom čarobnom strijelom, odmah zaljubi.
U Hrvatskoj, ovaj se blagdan počeo više obilježavati od 90-tih godina nadalje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here