Šta je optimizacija sajtovaNaravno, biti dobro pozicioniran na pretraživaču nije apsolutna kategorija, već govorimo o poziciji za odabrane ključne reči. Čime god da se bavite, od svog veb sajta možete imati mnogo veću korist ako se prilikom pretrage nađete u vrhu liste. Koliko god imali dobru ponudu za svoje klijente, nećete se okoristiti ako za vas niko ne zna. Zato je neophodno da vaš sajt bude dobro optimizovan, bez obzira na to da li preko njega obavljate direktnu prodaju, ili je on samo veb prezentacija vašeg biznisa. Ukoliko je dobro optimizovan, garantovana je veća poseta, i to baš onih ljudi koji su namenski tražili ono što vi nudite.
Optimizacija sajtova se, uslovno, može podeliti na dve faze. Jedna je takozvana On page optimizacija sajtova, koja se tiče same strukture i sadržaja portala, a druga je, pretpostavljate, Off page, koja za cilj ima izgradnju što boljeg i kvalitetnijeg saobraćaja ka vašem sajtu uz pomoć spoljnih veza, odnosno linkova.
On page optimizacija sajtova
Ovde je reč o delu posla koji se tiče same strukture i sadržaja sajta i, kao što naziv kaže, obavlja se na portalu, a najbolje je o ovoj vrsti optimizacije sajtova misliti odmah pri izradi stranice. Pre svega valja voditi računa da struktura sajta bude jednostavna i pregledna, da se do svake njegove stranice može doći u dva klika, ako baš ne može u jednom. Rečju, da sajt bude pregledan, kako za posetioce, tako i za pretraživače koji će ga rangirati.
Kada je struktura definisana morate se pozabaviti definisanjem naslova, meta tagova i ključnih reči. A ključne reči onda moraju biti integrisane u sadržaj sajta, odnosno tekstove koji su na njemu. Sve valja da bude tako uklopljeno da bi pretraživač to prepoznao kao relevantno. Dakle, nasumično i prenaglašeno ubacivanje ključnih reči ne samo da vam neće doneti bolju poziciju prilikom pretrage, već vas može i izbaciti iz nje.
Off page optimizacija sajtova
Pod ovim se terminom podrazumeva izgradnja spoljašnjih veza ka vašem sajtu, odnosno postavljanje što većeg broja relevantnih linkova koji sa drugih portala vode ka vašem. Ali relevantnih linkova.
Ovaj proces obuhvata, između ostalog, razmenu linkova sa srodnim sajtovima, kreiranje profila na društvenim mrežama i pravilno upravljanje njima, aktivnosti na forumima i blogovima koji su relevantni.
Ukoliko je u vašoj oblasti konkurencija jaka, On site optimizacija vam neće biti dovoljna da se dobro pozicionirate prilikom pretrage ključnih reči. U tom slučaju presudnu ulogu igra Off page optimizacija sajtova. Botovi pretraživača će prilikom rangiranja u obzir uzeti broj i kvalitet eksternih linkova ka vama. Što je pouzdaniji izvor, odnosno adresa sa koje stiže „preporuka“ za vas, to su veće šanse da bude ispred konkurencije. Isto kao kad tražite posao preko veze. Najvažnije je ko je taj koji vas je preporučio. Rezultati ovakvog rada, ako je sve valjano obavljeno, biće očigledni, ali neće doći brzo. Neke procene su da je potrebno pričekati od jednog do devet meseci kako bi takozvani „link building“ počeo da daje željene rezultate.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here