Šta je termalna pasta i izbor termalne pasteToplotna provodljivost predstavlja prenos energije od izvora do receptora, a kada je u pitanju računarski hardver, energetski i termo prenos događa se na ključnim mestima kao što su procesor i matična ploča.
U najidealnijim okolnostima procesor prenosi toplotnu energiju u hladnjak i tako je oslobađa. Ipak, različiti materijali u proizvodnji, kao i način njihovog kontakta i delovanja prilikom toga, veoma često dovodi do zagrevanja i otežanog rada računara.Procesor kao jedan od najvažnijih delova računara prilikom rada zagrijava se, pa ga je neophodno rashlađivati. U slučaju da dođe do neadekvatnog hlađenja može doći do pada performansi ili pregorevanja i potpunog prestanka rada. Cooler ili rashlađivač upravo ima tu namjenu, a on predstavlja ventilator koji sadrži metalni blok koji prikuplja toplotu sa procesora, a ventilator dalje oslobađa toplotu i proizvodi kruženje ili rashlađivanje vazduha.
Isto tako postoje i rashlađivači u obliku tečne materije, odnosno metalni blok na kojem se nalazi tečnost koja se prilikom delovanja ventilatora raspršuje i rashlađuje procesor. Tečnost protiče kroz metalni blok i tako prikuplja toplotu koju dalje ventilator oslobađa.
Termalna pasta ima namenu popunjavanja prostora između hladnjaka i procesora koji predstavlja mikropraznine. Postoji nekoliko vrsta termalne paste:
• Termalna pasta na bazi silikona – koja nije preporučljiva ako je u pitanju bakarni hladnjak, jer veoma često može da dovede do oksidiranja.
• Termalna pasta na bazi metala – ne sme se upotrebljavati na čipovima koji nemaju zaštitu (heatspreader), jer su najčešće električni provodnici, pa mogu da dovedu do neželjenog kratkog spoja.
• Termalna pasta na bazi porculana/keramike – za razliku od prethodnih, električni je izolator, ali za njeno akmodiranje i delovanje potrebno je najmanje sedam dana, a preporučuje su za upotrebu na oštećenim čipovima.
• Termalna pasta na bazi karbona/ugljenika – kao električni izolator dala je izuzetne rezultate kod primene u elektronici.
Kada je u pitanju izbor termalne paste njena osnovna obeležja treba da budu sledeća:
1. umerena gustina zbog mogućnosti i jednostavnosti nanošenja
2. dobra toplotna provodljivost da ne bi bila izolator
3. vek trajanja koji podrazumeva da se termalna pasta za kratak vremenski period ne stvrdne i tako izgubi svoju ulogu i svojstva
Dokazano je da kvalitet i stručno i pravilno nanošenje termalne paste svakako utiču i
na razliku u temperaturi. Takođe, veoma je bitno prilikom svakog skidanja hladnjaka sa procesora promeniti i termalnu pastu, koja može da se primenjuje i kada je u pitanju i čipset matične ploče, kao i grafičkog procesora. Važnost korištenja kvalitetne termalne paste je ključna prilikom poboljšanja toplotne provodljivosti između komponenti koje nemaju glatke kontaktne površine, bez obzira koliko je kvalitetno urađen procesor.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here