Šta je to orthokin terapijaOrthokin terapija je jedinstven način tretiranja bolova i povreda u zglobovima, ligamentima i tetivama, bez ikakvih suplemenata ili lekova. Ova metoda je u potpunosti biološka i ne koristi ništa drugo sem endogenih proteina i faktorima zalečenja.
Orthokin terapija se sprovodi tako što se od krvi pacijenta određenim tretmanom napravi serum obogaćen blokatorima zapaljenja i faktorima zalečenja, koji se kasnije ubrizgava u obolelo mesto.
Ova terapija se koristi još od 1997. godine i njome je tretirano preko dvestotine hiljada pacijenata.
Kome je namenjena
Orthokin terapija se preporučuje kod bolova u zglobovima zbog osteoartritisa, bola u leđima, povreda zglobova, ligamenata i tetiva.
Prednosti
Najveća prednost orthokin terapije jeste ta što je ova metoda potpuno prirodna i što su njeni efekti prilično dugotrajni
Koliko su dugotrajni efekti orthokin terapije
Sve zavisi od slučaja do slučaja, i nemoguće je tačno predvideti koliko će se dugo manifestovati pozitivni efekti tretmana. Što je manji stepen oštećenja u trenutku kada tretman počne, duže će i pozitivni efekti tretmana da se manifestuju.
Kada se terapija ne preporučuje
Orthokin terapija se ne preporučuje u nekim situacijama. Npr. ukoliko imate akutnu infekciju ili imate povišenu temperaturu, ukoliko ste u poslednja tri dana imali dijareju, ukoliko ste u poslednjih 7 dana uzimali antibiotike ili ukoliko ste u poslednjih mesec dana vakcinisani. Preporuka je da se orthokin terapija sprovodi kod osoba dobrog zdravstvenog stanja.
Postoje li neke negativne posledice ili efekti
Zbog svojih endogenih izvora, što znači da proizlazi iz seruma napravljenog iz pacijentovog tela, orthokin se dobro podnosi i sporedni efekti su veoma retki.
Kako se sprovodi orthokin terapija
Pacijent ujutro dolazi kod doktora kako bi mu se izvadila krv od koje se kasnije pravi serum. Tom prilikom doktor zakazuje termin za prvu injekciju. Ukupan broj injekcija koje će pacijent primiti zavisi od stepena oštećenja.
Da li je orthokin terpija pokrivena zdravstvenim osiguranjem
Orthokin terapija trenutno nije pokrivena zdravstvenim osiguranjem u Srbiji i Hrvatkskoj, i pacijenti su obavezni da sami plaćaju terapiju.
O orthokin terapiji je objavljeno više naučnih radova koji dokazuju dugoročne pozitivne efekte ove metode. Studija – Osteoartritis kolenskog zgloba, Studija – rekonstrukcija prednjeg ukrštenog ligamenta kolenskog zgloba, Studija – Ahilova tetiva, Studija – Mišići…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here