Šta morate znati o zubnim implantima?Zahvaljujući napredovanju medicine i tehnologije, savremena stomatologija ima mogućnost da svima ponudi ono što priroda nije, a to su treći stalni zubi! U proverenim rukama stomatologa, uz dobro opšte zdravlje pacijenta i adekvatnu higijenu, uspešnost ugradnje zubnog implanta je stoprocentna.

Od čega se pravi zubni implant?

Danas se zubni implanti izrađuju od potpuno biokompatibilnog materijala, što znači da je mišljenje da se zubni implant teško prilagođava čovekovoj vilici i da ga čovekov organizam “odbacuje” netačno. Zubni implant se izrađuje od titanijuma. To je materijal koji postepeno srasta sa viličnom kosti i ne pravi nikakve probleme.

Kada je poželjno postaviti implant?

Kada se pojavi problem nedostajućeg zuba, odnosno, kada zub nedostaje između dva potpuno zdrava zuba, šteta je brusiti zdrave zube da bi se postavio most koji će popuniti prazninu. Tada je najbolje ugraditi zubni implant.
Čak i u slučajevima kada nedostaje više zuba, svaki se može zameniti implantom. Postoje i jeftinija rešenja kada se dva implanta povežu u most i tako postaju nosač za 3, čak i 4 zuba.
U slučaju da se javi potreba za zubnim implantom, potrebno je da je pacijent dobrog opšteg zdravlja, da anatomske strukture to dozvoljavaju i da pacijent nauči ispravnu tehniku pranja zuba (i da to čini redovno) i to su preduslovi za uspešnu ugradnju implanta i bezbolan oporavak!

Delovi implanta

Postavljanje implanta je process i svaki implant ima svoje sastavne delove. To su:
Implant – korenski deo zuba, koji se postavlja, zapravo šrafi, na mesto nedostajućeg zuba. To traje 20 minuta.
Abatment ili suprastruktura, koja se postavlja 4-6 meseci nakon postavljanja implanta. Ovaj proces je bezbolan i traje 10 minuta.
Kruna, koja se izrađuje prema vašem jedinstvenom otisku, cementira se nakon postavljanja suprastrukture i kroz nekoliko dana imate novi zub i širok osmeh.
Dakle, između implantacije i gotovog zuba potrebno je da prođe nekoliko meseci, ali to je temeljno i najbolje rešenje, jer je potrebno vreme da bi se implant potpuno integrisao u viličnu kost.

Vrste implanta

Postoji širok spektar tipova implanta – većih, manjih, užih, širih, jer se proizvođači, kojih ima mnogo na današnjem tržištu, takmiče u raznovrsnosti.
Svakako, treba da prepustite našim stomatolozima da vam preporuče implant koji bi vama najviše odgovarao. Ipak, našim stomatolozima možete verovati!
U kraće i deblje vilične kosti ugrađuju se manji i deblji implanti, za gornje prednje zube predviđeni su oni uski i dugački implanti, za prednju estetsku regiju izrađuju se implanti na koje dolaze suprastrukture bele boje, za plitke alveolarne grebenove ugrađuju se manji implanti, a na njih kasnije može da se postavi i proteza itd.

Cene implanta

Cena zubnog implanta varira. Razlog tome je različita nabavna cena implanta.
Velike kompanije nude skuplje implante, jer garantuju kvalitet izvođenjem velikog broja naučnih istraživanja, koja su danas izuzetno skupa. Implanti srednje i niže klase danas uopšte ne zaostaju po kvalitetu ali njihovi proizvođači nisu toliko ulagali u istraživanja i reklamu, pa je njihova nabavna cena značajno niža.

1 KOMENTAR

  1. Nažalost za većinu ljudi u Hrvatskoj to je samo nedostižan san, pa tako i za mene kao umirovljenicu čija mirovina jedva da bi bila dovoljna za malo više od polovice jednog implanta.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here