Što raditi kad boli zubLek protiv zubobolje je nešto što nam je svima potrebno kada nismo u mogućnosti da posetimo stomatologa. Zubobolja se uglavnom dešava noću, kada su zatvorene apoteke, a i u kući ne možete da pronađete ni jednu tabletu protiv bolova. Bol zuba je prvi na listi bolova. To je kao spoj migrene i zubobolje.

Mnogi tada posežu za starim proverenim narodni lek za zubobolju jer uglavnom svi u kući imaju luk ili nanu, eventualno led.
Kada se zubobolja jednom javi, ne preporučuje se odlaganje posete stomatologu, jer nemili događaj bi mogao opet da se ponovi, a i stanje sa bolesnim zubom da se pogorša.
Iskoristite ove stare trikove protiv zubobolje koje vam nudimo u nastavku teksta.

Karanfilić

Karanfilić je odličan lek za zubobolju.
Potrebno je da stavite nekoliko klinčića u gazu i da napravite manju kesu. Karanfilić zatim isitnite da bi pustio ulje i tako navlaženu gazu stavite na bolno mesto.
Druga metoda je da karanfilić stavite u usta, i zagrizete ga zdravim zubima da bi pustio svoje ulje. Potom ispljunite i ponovite nekoliko puta dok ne odete zubaru.

Beli luk

Čen belog luka sa malo soli staviti na zub – oslobodiće vas bola. Stavite so na zub, ali je ne navlažite. Nakon nekoliko minuta bola neće više biti.
Kada infekcija upije so, trebalo bi da bol nestane. Naravno da ovo nije trajno rešenje, ali pomaže.

Nana

Kao lek može da se koristi i nana. Stavite nekoliko listova osušene nane oko bolnog zuba i držite 15 do 20 minuta. Ponovite ovo više puta u toku dana. Njena ljutina ima umirujući efekat. Od nane može da se skuva i čaj, koji pijte malo hladniji i zadržite malo duže na zubu koji boli taj gutljaj.

Žalfija

Narodni lek protiv zubobolje je i žalfija. Zalijte vrelom vodom žalfiju i prikuvajte. Neka odstoji 10 minuta, pa ispirajte usta time. Mada bi bilo dobro da što duže držite ovaj rastvor u ustima, rashlađen, naravno.

Bokvica

Isto je koristite kao žalfiju. Deluje jednako dobro.

Propolis

Stavite komad propolisa na bolno mesto. Oko 10-ak minuta ga držite tako, pa ispljunite.

Krastavac

Svež krastavac je odličan lek za zubobolju, a ako držite kolutove 10-ak minuta ili više, moraće da počne da deluje i bol će se smanjiti.

Led

Led možete koristiti da biste smanjili otok zuba, bilo posle intervencije ili dok vas zub boli. To je najbrže i najjednostavnije rešenje.

Alkohol

Ovo je uvek sigurna opcija- alkohol opušta i deluje na zub tako što ga stavite na komad gaze i stavite na desni ili bolestan zub. Gutljaj jakog pića možete koristiti kao čaj za ispiranje i dezinfekciju zuba.
Ukoliko ovo ništa ne pomogne, moraćete na ‘remont’ zuba, pa se bar prvo raspitajte za cenu bezmetalnih krunica koje će svakako doprineti lepom izgledu zuba. Stomatološke ordinacije u Beogradu su na svakom koraku i bolje da odete što pre do neke da ne biste bili u situaciji da morate da koristite narodne lekove. Bolje sprečiti, nego lečiti!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here