Šta se krije iza mikrofona radio voditelja?”… trenutna temperatura u našem prelepom gradu je 30 stepeni. Ja vam savetujem da ako izlazite stavite lepezu u šake i naravno slušalice u uši, jer na vašem omiljenom radiju sve do večeras slušate moj glas u kombinaciji sa odličnim odabirom muzike…”
Ovako to otprilike zvuči. I to je ono što vi, slušaoci, čujete. Ali kao i svaki drugi posao, tako i posao radio voditelja ima onu stranu koja je skrivena. Tu prvenstveno mislim na lepote ovog posla, ono što te baš tu drži pored svih faktora koji ti govore da odeš.
Šta se krije iza mikrofona radio voditelja? Da bi radio kao radio voditelj, po pravilu, trebalo bi da imaš lepu boju glasa, dobru dikciju, neko bi rekao i energiju kojom ćeš privući ljude koji ne znaju kako ti izgledaš nego to procenjuju na osnovu tvog glasa. Baš tako, tvoj glas stvara tvoju sliku. I nije važno šta se dešava u studiju, šta se dešava između tebe i kolega, nije važno kakav problem imaš, za slušaoce ti si uvek lepo raspoložen i nasmejan. To ume biti jedna od težih strana ovog posla. Sa druge strane, onaj osećaj kada te neko nazove u toku radnog vremena samo da ti kaže da mu svojim glasom i svojim rečima popravljaš dan – neprocenjiv je. Takođe je neprocenjiv momenat kada se izvan programa sa kolegama smeješ nečem nevezanom za posao, pa kada zajedno ”uđete u program”, a vi još uvek ne možete da se uozbiljite. Tada ti sve postaje još smešnije. U zavisnosti od radija na kome radiš, vrste reklama su različite. Reklame za salone nameštaja, stomatološke ordinacije, škole stranih jezika i sl. I sve je u redu ako snimaš te reklame, jer ono što se snima može i da se ponavlja i korektuje. Ali problem nastaje ako čitaš oglase u live programu, e tada cena tvog osmeha može biti visoka. Dešava se da na radio stanicama (obično sa narodnom muzikom) treba da pročitaš određen oglas, i svakako da se greške događaju posebno ako si se zasmejao, one greške koje ne možeš da ispraviš jer su već ”otišle u etar”. Ali pravi problem nastaje ako osoba koja plaća oglas smatra da greška ne sme da se desi. Onda se ponekad desi da dobiješ pozive, psovke i pretnje (oni koji su malo osetljiviji ili pak malo svadljiviji, radio stanice sa live oglasima nisu pravi izbor za njih). Takođe, jedna od važnih strana ovog posla je da je veoma, ali veoma teško raditi na radiju gde se emituje muzika koju privatno ne voliš. Ne samo zbog loše informisanosti i zbog ciljne grupe slušalaca sa kojima se ne razumeš, nego i zbog zdravlja. Neopisive glavobolje mogu da se pojave ako 8 časova dnevno slušaš nešto što ti smeta.
Ono što je najvažnije napomenuti za one koji žele da budu radio voditelji a sebe smatraju tremarošima, ako im kažu da onda i nisu za to, neka veruju da ipak jesu za to! Trema samo pokazuje prisutnost ogromne odgovornosti, a čim postoji odgovornost znači da postoji i značaj nečega. Osećaj nekoliko sekundi pre nego što progovoriš, osećaj dok ispred tebe sija crvena lampica, natpis ”On air”, momenat kada čuješ svoj glas na slušalicama, ta ljubav zaista vredi tvog truda! A trema? Trema se može naučiti iskontrolisati vremenom i iskustvom (za početak pomogne papir i napisan govor).
Autor: Mirjana Tadić

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here